Kompastuskivi Helsingissä muistuttaa juutalaisperheen luovutuksesta natsi-Saksaan

Muistolaatta helsingin Munkkiniemssä, Stolpersteine

Suomi on saanut ensimmäiset Stolpersteinensa eli kompastuskivensä. Ne ovat osa saksalaisen taitelija Gunter Demnigin aloittamaa projektia, jossa muistetaan holokaustin uhreja. Demnig oli itse asettamassa muistolaattoja paikoilleen Helsingissä. Muistomerkki saatiin Suomeen yksityishenkilön aktiivisuuden ansiosta.

Stolperstein on jalkakäytävälle sijoitettava katukiven muotoinen muistolaatta. Siinä oleva nimi kertoo, että kyseinen henkilö on asunut laatan kohdalla olevassa talossa ja että hänet on viety keskitysleirille. Kaikkiaan näitä muistolaattoja on eri puolilla Eurooppaa yli 60 000.

Helsinkiin 2. kesäkuuta ilmestyneet kolme kompastuskiveä kertovat, että Georg ja Janka Kollmann sekä heidän puolitoistavuotias poikansa Franz Olof asuivat osoitteessa Munkkiniemen puistotie 18, kun Suomi päätti luovuttaa heidät Saksaan vuonna 1942. Siellä he joutuivat Auschwitzin keskitysleirille. Kollmannit olivat tulleet Suomeen pakolaisina.

Kaikkiaan Suomi luovutti Gestapolle kahdeksan juutalaista. Heille on entuudestaan yhteinen muistomerkki Tähtitorninmäellä.

Kuva: Olli Seppälä

9 kommenttia

 • Tuula Hölttä sanoo:

  “Suomi on saanut ensimmäiset Stolpersteinensa eli kompastuskivensä. Ne ovat osa saksalaisen taitelija Gunter Demnigin aloittamaa projektia, jossa muistetaan holokaustin uhreja.”

  Puolassa Lublinin lähellä on Majdanekin keskitysleirimuseo, jossa on hautakivet yli viidellekymmenelle leirille vangitulle eri kansallisuudelle. Lerillä oli Wikipedian mukaan arviollta yli 80 000 eri kansallisuuden edustajaa ja leirin krematoriossa uhrien ruumiita voitiin mukaan polttaa 2 000 vuorokaudessa.

  Me seisoimme ja muistelimme pitkään edellisiä sukupolvia ja vanhempiamme ja isovanhempiamme sen hautakiven edessä, jossa luki Karelians – Karelowie.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Olisi mielenkiintoista tietää, mikä noiden päätösten takana aikoinaan oli, tuliko käsky ja sitten vain toteutimme? Yksityiskohdat kiinnostaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   ismo malinen :”Olisi mielenkiintoista tietää, mikä noiden päätösten takana aikoinaan oli,”

   Ehkä esimerkikmsi tämä: “Stalin lähetti sopimuksen mukaisesti Saksaan viljaa, öljyä ja kaikenlaista taloudellista apua. Mutta hän meni vielä pitemmälle, hän luovutti Hitlerin kaasukammioihin sadoittain saksalaisia kommunisteja, mm. Alma Atan keskitysleiriltä Saksan kommunistipuolueen johtajan Neumannin vaimon Margareta Buchberg-Neumannin, joka kuin ihmeen kautta pelastui ja julkaisi sodan jälkeen kammottavan kirjan, jossa kuvaa ja vertailee Stalinin ja Hitlerin keskitysleirejä.” (Arvo ”Poika” Tuominen: Myrskyn aikaa, Helsinki 1970)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Lea Maria Haapalainen sanoo:

   Ismo, kannattaa vilkaista Elina Sanan teos ‘Luovutetut: Suomen ihmisluovutukset Gestapolle’ (2003). Myös Rony Smolarin ‘Setä Stiller’ (niinikään vuodelta 2003) valaisee noita tapahtumia.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Elämä on alkanut tuntua epämukavalta jostain syystä eikä tämä ainakaan paranna tilannetta. Tuohon aikaan olen ollut äitini suojissa kasvattamassa sormia ja varpaita. Miten voimme ottaa vastuuta tai syyllisyyttä asioista, jotka ovat kuitenkin jo vanhahkoja. Olemmeko tulleet kurjalle vuosituhannelle? Kuulumme siihen ihmiskunnan osaan, jonka on kannettava ristiä tuhtavuotisista synneistä. Miessukupolvi joutuisi häpeäpaaluun tasa-arvorikkomuksista, joita löytyy Aatamista asti. Ovatko naiset sitten saavuttaneet mitä ovat halunneet. Eivät, se on kesken ja pahoivoivia miehiä on lisääntyvästi poikamiesboksessa, kun sukupuolen tyypillisyys on hämärtynyt. Jos kaikista tulee saalistajia, niin mitä lopulta saalistetaan.

  Ei kai Saksa yksin ollut syyllinen ja nyt on sitten menossa syyllisyyden jakaminen eu-maiden kesken. Voihan olla niin, että pilatus, herodes ja kaifas ovat silloin todenneet: Parempi, että pieni ryhmä luovutetaan kuin, että koko kansa tuhoutuu. Me voimme nyt paheksua sydämemme pohjasta sitä opportunismia, mutta mitähän itse olisimme tehneet heidän sijassaan. En osaa kuvitella, minkälaisessa paineessa silloin on päätöksiä tehty.

  Näissä asioissa on vain se vika, että näillä koitetaan hyvitellä ihmisiä, sekin on tarpeen. Asiassa on kuitenkin ollut syntiä mukana ja sen ongelman voi ratkaista vain Jumala ei ihmiset vaikka toisiaan syyttelevät miten paljon tahansa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Lauri: Palaan edelliseen keskusteluumme. Mikä ihmeen tarve Sinulla on puolustella niitä kaikkia pahantekijöitä? Varsinkin jos he ovat miehiä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Tässä ajassa on merkillisen paljon samoja piirteitä, kuin tuon ajan totalitarismissa ja taustoissa on aina häärineet ihmiset, jotka ovat valtaan päästyään sokeutuneet ja kuvitelleet olevansa oikealla asialla, vaikka ovat toteuttaneet ihmisyyden pienimpiä puolia. Historia on hyvä opettaja näkemään nykyisyyttä. Oli Hitlerillä ja kumpp. vastustajansa jo varhain -20 luvulla, mutta harva heitä kuunteli…

  Bilderberg-kokous alkaa muuten tänään Torinossa Italiassa. Siellä maailman eliitti suunnittelee niiden kohtaloita, jotka eivät ole kokouksessa edustettuna…

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Bilderberg-kokouksiahan on pidetty jo vuodesta 1954. Kovin suurta poliittista vaikutusta niillä ei nähdäkseni ole ollut. Kaupallisella puolella p.o. kokousten merkitys voi olla suurempi, lähinnä verkostoitumisen osalta. Minkäänlaista päätösvaltaa mihinkään asiaanhan näillä kokouksilla ei ole.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • SR! Tämä on profeetallista sanaa, jos ei sitä intoa suitsita, jolla kaikkea entistä romutetaan, niin lopputulos ei ole hyvä. Joskus oli tapana sanoa, että kirkko rakennetaan keskelle kylää. Jos se on ollut toisella syrjällä tähän asti, ei hyvinvointi toteudu sillä, että se siirretää toiseen äärilaitaan.

  Ilmoita asiaton kommentti