Kompastuskivi Helsingissä muistuttaa juutalaisperheen luovutuksesta natsi-Saksaan

Muistolaatta helsingin Munkkiniemssä, Stolpersteine

Suomi on saanut ensimmäiset Stolpersteinensa eli kompastuskivensä. Ne ovat osa saksalaisen taitelija Gunter Demnigin aloittamaa projektia, jossa muistetaan holokaustin uhreja. Demnig oli itse asettamassa muistolaattoja paikoilleen Helsingissä. Muistomerkki saatiin Suomeen yksityishenkilön aktiivisuuden ansiosta.

Stolperstein on jalkakäytävälle sijoitettava katukiven muotoinen muistolaatta. Siinä oleva nimi kertoo, että kyseinen henkilö on asunut laatan kohdalla olevassa talossa ja että hänet on viety keskitysleirille. Kaikkiaan näitä muistolaattoja on eri puolilla Eurooppaa yli 60 000.

Helsinkiin 2. kesäkuuta ilmestyneet kolme kompastuskiveä kertovat, että Georg ja Janka Kollmann sekä heidän puolitoistavuotias poikansa Franz Olof asuivat osoitteessa Munkkiniemen puistotie 18, kun Suomi päätti luovuttaa heidät Saksaan vuonna 1942. Siellä he joutuivat Auschwitzin keskitysleirille. Kollmannit olivat tulleet Suomeen pakolaisina.

Kaikkiaan Suomi luovutti Gestapolle kahdeksan juutalaista. Heille on entuudestaan yhteinen muistomerkki Tähtitorninmäellä.

Kuva: Olli Seppälä