Konservatiivit päivittivät seksioppaansa nuorille – ajan kuluminen sai ottamaan kantaa homouteen

Räväkästi ja pilke silmäkulmassa, mutta tosissaan. Niin tehtiin Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) nuorisotyön johtajan Juha Heinosen mukaan parinkymmenen vuoden takaista Tosi rakkaus odottaa -kampanjaa. Nuorille suunnatun oppaan kylkeen Lasse Heikkilän bändi julkaisi tunnuslaulun, jonka kertosäkeessä laulettiin ”ei kondomi suojaa sydäntä”.

Mukana oli suuri joukko kristillisiä järjestöjä ja kirkkoja, muiden muassa Sley, Kansanlähetys ja Raamattuopisto mutta myös Adventtikirkko, Baptistikirkko, Metodistikirkko ja Vapaakirkko.

Viime kesänä pääpiirteissään sama joukko toimijoita julkaisi uuden nuorille suunnatun oppaan Kutsuvat sitä rakkaudeksi. Juha Heinonen on opasta valmistelleen työryhmän jäsenistä ainoa, joka oli mukana tekemässä myös Tosi rakkaus odottaa -opasta.

Enää ei tehdä kampanjaa, eikä varsinkaan räväkästi, Heinonen sanoo. Hänen mukaansa uutta opasta jaetaan seurakuntien ja järjestöjen omissa tilaisuuksissa.

– Seksuaalisuudesta puhuttaessa ollaan persoonan herkimpien ja hauraimpienkin osien äärellä. Kun ollaan tekemisissä näin vakavien ja kipeiden asioiden kanssa, kampanjointi ei siihen sovi.

Vuonna 1997 julkaisussa Tosi rakkaus odottaa -oppaassa oli mukana kuponki, jolla saattoi lupautua odottamaan seksiä avioliittoon. Täytetty kuponki pyydettiin lähettämään Kansanlähetyksen toimistolle Ryttylään. Jälkikäteen kuponki kaduttaa Heinosta.

– Se kuponki oli mielestäni jo silloin hankala.

"En olisi arvannut, kuinka paljon seksuaalinen ilmasto muuttuu kirkossa"

Uusi opas sai alkunsa neljä vuotta sitten nuorten ja nuorten aikuisten aloitteesta. Heinosen mukaan nuoret kaipasivat tuoretta näkökulmaa ajastaan jääneen Tosi rakkaus odottaa -oppaan tilalle.

Tekstin raakaversion tuotti joukko nuoria aikuisia. Lopulliseen muotoonsa sen hioivat järjestöjen työntekijät. Juha Heinosen lisäksi mukana olivat Tiina Karlsson Suomen Raamattuopistosta, Jari Rankinen Suomen teologisesta Instituutista, Mikael Elmolhoda Uskovaiset Nuoret ry:stä sekä Mika Falk, Toni Kokkonen ja Antti Koskenniemi Kansanlähetyksestä.

Heinosen mukaan oppaan viesti on pääpiirteissään pysynyt ennallaan.

– Kummassakin on ollut ajatuksena tuoda omassa ajassaan näkemystä seksuaalisuuteen Raamatun ihmiskäsityksestä käsin ja yksittäistä ihmistä kunnioittaen.

Ajan kuluminen näkyy oppaiden sisällössä. Kutsuvat sitä rakkaudeksi käsittelee monia sellaisia kysymyksiä, joista Tosi rakkaus odottaa aikanaan vaikeni.

Juha Heinonen muistaa, kuinka Tosi rakkaus odottaa -opasta valmisteltaessa pohdittiin, pitäisikö oppaassa käsitellä homoseksuaalisuutta. Ei tarvitse, oli tekijöiden yhteinen näkemys.

Sen jälkeen Suomessa on hyväksytty laki rekisteröidystä parisuhteesta ja myöhemmin sukupuolineutraali avioliittolaki. Parhaillaan kirkossa keskustellaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Myös käsitys sukupuolesta on murroksessa. Juha Heinosen mielestä aikaa leimaa ”yleinen sekavuus”.

– En olisi silloin arvannut, kuinka paljon seksuaalinen ilmasto muuttuu myös kirkossa, hän sanoo.

– Mihin kristitty nuori voi tukeutua tässä ajassa, jossa on niin paljon ilmassa monenmoista? Halusimme tuoda Raamatun ihmiskuvasta nousevaa selkeyttä.

Toisaalta oppaan tekijät eivät Heinosen mukaan ole halunneet olla ”sormi pystyssä”. Esimerkiksi seksuaalisuuden rajoista seurusteluaikana kehotetaan sopimaan yhdessä kumppanin kanssa sen sijaan, että ne kuvattaisiin kirjassa.

– Nämä ovat juuri näitä, että meneekö se raja housuissa, paidassa vai vyössä. Tällaiset konkreettiset rajat eivät toimi. Ainoa järkevä tapa on, että vastuu annetaan seurustelevalle parille, heidän kohtaamiselleen, yhteiselle asioiden jakamisille ja sopimiselle.

***

Näin uusi opas ottaa kantaa:

Seksi ja seurustelu: ”Sukupuoliyhteys” kuuluu avioliittoon. Nuoria kehotetaan miettimään ja rukoilemaan, millainen koskettelu kumppanin kanssa ei vaivaa omaatuntoa Jumalan tai seurustelukumppanin edessä. Avioliittoa edeltäneet ”seksuaaliset ylilyönnit” voivat vaikuttaa avioliittoon negatiivisesti.

Abortti: Ihmisen elämä alkaa hedelmöityksestä. Myös kuparikierukka tai jälkiehkäisypilleri voivat aiheuttaa jo hedelmöittyneen munasolun kuoleman.

Itsetyydytys: Itsetyydytys voi vahvistaa riippumattomuuden ihannetta, saada ihmisen käpertymään oman halunsa ympärille ja ohjata pornon pariin.

Sukupuoli: Ahtaat sukupuoliroolit tuomitaan, mutta miehille ja naisille tarjotaan silti rooleja. Parisuhteessa naisten kerrotaan kaipaavan suojelevaa ja uhrautuvaa rakkautta, miesten arvostavaa ja kunnioittavaa rakkautta. Mies on ”perheen pää” ja nainen luotu synnyttämään uutta elämää.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt: Syntiinlankeemuksen takia tarve kokea oman sukupuolen rakkautta ei aina toimi Jumalan tahtomalla tavalla. Sielunhoito tai psykoterapia voi vähentää homoeroottisia tunteita. Jos kokemus omasta sukupuolesta ei vastaa kehoa, on tärkeää saada halutessaan apua, jotta tulisi sinuiksi ”oman sukupuolensa” kanssa.

Kuva: Olli Seppälä. Tosi rakkaus odottaa -opas ilmestyi 1997, Kutsuvat sitä rakkaudeksi päättyneenä kesänä.

Lue myös:

Kommentti: Konservatiivijärjestöjen seksiopas nuorille on lempeä päältä ja ankara sisältä eikä vastaa kirkon valtavirran opetusta

Kirkon kasvatuksen johtaja Jarmo Kokkonen konservatiivien seksioppaasta: Ahtaat roolit saavat jäädä Raamatun aikaan

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.