Kööpenhaminassa toimiva naisimaami Kodin Kuvalehdessä: "Jos pelkään ja vaikenen, maailma ei muutu"

Kööpenhamina, Tanska

Pohjoismaiden ensimmäinen naisimaami Sherin Khankan kertoo tuoreessa Kodin Kuvalehden haastattelussa tietävänsä, että monet muslimit kokevat uskonnollisena johtajana toimivan naisen uhkaksi.

Kiireinen Khankan on paitsi imaami myös kirjailija, uskontososiologi, psykoterapeutti ja eronnut neljän lapsen äiti. Eräänä päivänä 14-vuotias tytär kysyi äidiltään: Etkö voisi hankkia tavallista ammattia, onko ihan pakko olla imaami?

– Vastasin kyllä, minun on pakko. Tiedän, että juuri minä pystyn tähän. Jos pelkään ja vaikenen, maailma ei muutu, Khankan sanoo Kodin Kuvalehdessä.

Sherin Khankanin äiti on suomalainen kristitty ja isä syyrialainen muslimi. Lapsuudessa hän sai mallin uskontojen sopuisasta ja toisia kunnioittavasta yhteiselosta.

– Opin, että kaksi kulttuuria voi kukoistaa rinnakkain. Sain joustavan sydämen.

Lapsuuden kesälomat Khankan vietti Keski-Suomessa Eeva-mummon ja Olavi-vaarin luona. Hän oli peloton ja itsepäinen lapsi, joka ihaili Peppi Pitkätossua.

– Suosikkimottoni Pepiltä on tämä: Sitä en ole ennen kokeillutkaan, joten minulta se taatusti luonnistuu.

Omasta kokemuksestaan Sherin Khankan tietää, että myös turvallisen lapsuuden elänyt vahva nainen voi joutua henkisen väkivallan uhriksi huonoon parisuhteeseen. Hän kertoo Kodin Kuvalehdessä itsetuntonsa vähittäisestä murtumisesta.

Pahinta on hänen mukaansa uskonnollinen kontrollointi.

– Kun joku alistaa vetoamalla Jumalaan, on äärimmäisen vaikea sanoa vastaan.

Nykyään Khankan on kansainvälisesti tunnettu feministi, joka haluaa, että naiset saavat kävellä moskeijaan samoista ovista kuin miehet, johtaa rukouksia ja istua samoilla penkeillä miesten kanssa.

Hänen vuonna 2016 perustamassaan Mariam-moskeijassa tämä kaikki toteutuu. Moskeija sijaitsee Kööpenhaminassa.

– Haluan parantaa naisten oikeuksia ja samalla islaminuskon mainetta, hän sanoo Kodin Kuvalehdessä.

Kuva Kööpenhaminasta: Dietmar Rabich / Wikimedia Commons.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.