Koulujen Halloween-kekkerit ok vapaa-ajattelijoille

Halloween kysyi Vapaa-ajattelijain Liiton pääsihteeriltä, miten vapaa-ajattelijat suhtautuvat kouluissakin järjestettäviin Halloween-karnevaaleihin, joissa pukeudutaan esimerkiksi "paholaisten" asuihin. Erilaisia karnevaaleja järjestetään paraikaa esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa pyhäinpäivän lähestyessä.

Vapaa-ajattelijat eivät ole tehneet kanteluja Halloweeniin liittyen. Halloweeniin kuuluu erilaisiin, esimerkiksi noitien, "paholaisten" ja "pirujen ja piruttarien", asuihin pukeutuminen. Sopivatko nämä hahmot kouluun paremmin kuin vaikkapa Enkeli taivaan -virren laulaminen?

- Mitä tulee tuollaiseen karnevaalikulttuuriin, se on vähän eri asia kuin uskonnon harjoittaminen. Tätä ei ole pohdittu. Tulkitsisin kuitenkin, että vuodenkiertoon liittyvissä, eri kulttuureista napatuissa, enemmän tai vähemmän leikkimielisissä karnevalistisissa systeemeissä on kyse eri asiasta kuin uskonnon harjoittamisessa. Mitä tulee koulun toimintaan, on eri asia, jos koulu järjestää seurakunnan kanssa jumalanpalveluksen. Se on uskonnonharjoittamista, samoin uskonnolliset päivänavaukset. Sitten tällainen eri kulttuurien tai varhaiskantaisten juttujen kanssa leikkimielinen touhuaminen on eri asia, Vapaa-ajattelijain Liiton pääsihteeri Esa Ylikoski vastaa.

- Jos joku luokka järjestää karnevalistisen jutun, tällaisilla hahmoilla ei ole mitään pyhän tai paholaisen luonnetta. Totta kai, mitä tulee koulun toimintaan, tähän pitää suhtautua kohtuullisesti ja maltillisesti, ettei se ylikorostu. Jonkinlainen karnevalistinen kulttuuri on kuitenkin ihan hauskaa.

Lue myös: Vapaa-ajattelijayhdistykset ottavat etäisyyttä pääsihteerin Halloween-lausuntoon