Kristillinen rauhanpalkinto Pekka Haavistolle

Pekka Haavisto

Suomen Kristillisen Rauhanliikkeen rauhanpalkinto myönnetään tänä vuonna kansanedustaja Pekka Haavistolle. Rauhanpalkinto on vuodesta 1982 alkaen jaettu tunnustus rauhantyön alalla poikkeuksellisesti ansioituneille yksilöille ja yhteisöille.

Pekka Haavisto toimii tällä hetkellä myös ulkoasianministerin erityisedustajana rauhanvälityksessä. Palkinnon myöntämisessä on vaikuttanut hänen pitkä ja monipuolinen uransa rauhantekijänä. Haavisto on esimerkiksi ollut edelläkävijä ympäristödiplomatian merkityksen esiintuomisessa rauhankysymyksissä. Hän on myös toiminut EU:n ja YK:n rauhanvälityksen johtotehtävissä Sudanissa ja ollut vuosien ajan keskeinen tekijä rauhandialogin ylläpitämisessä Eritrean kanssa.

Rauhanpalkinto luovutetaan Haavistolle ensi torstaina Eduskunnan kansalaisinfossa kello 9–10. Yleisölle avoimessa tilaisuudessa käydään myös paneelikeskustelu, jossa pohditaan, missä seuraava konflikti kytee ja miten se voitaisiin estää. Haaviston lisäksi panelisteina ovat kansanedustaja ja YK-liiton puheenjohtaja Ilkka Kantola sekä Crisis Management Initiative CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie.

Aiempia SKR:n rauhanpalkinnon saajia ovat esimerkiksi Martti Ahtisaari vuonna 1991, Suomen Ekumeeninen Neuvosto vuonna 2008 ja Changemaker-verkosto vuonna 2012.

Kuva: Touko Sipiläinen