Kristittyjen vainot lisääntyivät Lähi-idässä ja Afrikassa

Open doors rock

Brittiläisen Open Doors -kansalaisjärjestön raportin mukaan vuosi 2015 oli eri puolilla maailmaa monille kristityille "pelon vuosi". Varsinkin Nigeriassa, Eritreassa, Syyriassa ja Irakissa miljoonat ovat paenneet kodeistaan.

Järjestö on laatinut vuosittaisen listauksen siitä, missä maissa kristittyjen on kaikkein vaikeinta elää.

Tätä kyseenalaista tilastoa johtaa pahimpana vainoajavaltiona sosialistinen Pohjois-Korean diktatuuri. Seuraavalla sijalla tulevat Nigeria ja monet Lähi-idän islamilaiset maat.

Pohjois-Korean orjaleireillä on järjestön mukaan vangittuna 70 000 kristittyä. Raportti väittää, että kaiken kaikkiaan vuosittain yli sataa miljoonaa kristittyä vainotaan heidän uskonsa vuoksi varsinkin Afrikassa ja Lähi-idässä.

Islamilaisessa pohjoisessa Nigeriassa surmattiin viime vuonna uskonsa vuoksi enemmän kristittyjä kuin missään muualla: noin neljä tuhatta. Lisäksi noin kaksi miljoonaa kristittyä on Nigeriassa ajettu kodeistaan.

Kaikkiaan viime vuonna uskonsa vuosi kuoli järjestön mukaan maailmassa yli 7 000 kristittyä.

Open Doorsin raportissa nigerialaisen jihadistisen Boko Haram -järjestön arvioidaan tekevän suunnitelmallista kristittyjen kansanmurhaa, jonka tarkoituksena on tyhjentää alueita kristityistä.

Muita kristityille tällä hetkellä erityisen vihamielisiä maita ovat Somalia, Afganistan, Syyria ja Pakistan. Vainot ovat lisääntyneet myös Azerbaidžanissa, Eritreassa ja Tadžikistanissa.

Vaurastuvassa Intiassa kasvaa raportin mukaan hindunationalismi. Sen uhriksi joutuvat enenevissä määrin myös Intian uskonnolliset vähemmistöt, muun muassa muslimit ja kristityt.

Kristityt ovat tällä hetkellä maailman vainotuin uskontokunta. Myös muiden uskontojen jäseniä syrjitään ja vainotaan usein siellä, missä he ovat vähemmistöinä.

Erityisen vaikea monilla alueilla on kristittyjen naisten ja tyttöjen asema. Raportin mukaan heitä pahoinpidellään, siepataan ja pakotetaan muslimimiesten vaimoiksi.

Kuva: Open Doors

Lue myös:

"Vainot yhdistävät kristittyjä"

Open Doors avaa toimiston Suomeen