Kukat ja muistoesineet haudalla herättävät mielipahaa Helsingin Hietaniemessä – tuuli siirtää tuhkan sirottelua

Hietaniemen hautausmaa ilmasta.

Helsingin Hietaniemen hautausmaan muistolehtoihin liittyvät käytännöt herättävät omaisissa jonkin verran hämmennystä. Muistoesineiden vieminen muistolehtoon on rajattua, eivätkä omaiset saa tulla mukaan vainajan tuhkien sirotteluun.

Kun vainajan tuhka haudataan yhteiselle muistolehtoalueelle, ei muistolehtohautauksista muodostu perinteistä sukuhautaa.

– Olemme pitkään työstäneet mahdollisimman toimivaa hautaustaparatkaisua näihin muistolehtokortteleihin. Suomessa muistolehdoissa on käytetty erilaisia hautauskäytäntöjä, ja kokemusten perusteella olemme todenneet, että omaisilla on monessa tilanteessa halu tuoda muistoesineitä ja kukkia juuri siihen kohtaan muistolehdossa, johon tietävät läheisensä tulleen haudatuksi, Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti kertoo Kotimaa24:lle.

Pipatin mukaan tämä aiheuttaa mielipahaa omaisissa, ja henkilökunta joutuu siirtämään kukat ja muistoesineet niille varatuille paikoille.

– Tästä taas seuraa mielipahaa kukkia ja muistoesineitä jättäneille omaisille. Selkeyttääksemme muistolehtohautauksen perusideaa ja vähentääksemme molemminpuolista mielipahaa olemme todenneet, että muistolehtohautausten on hyvä tapahtua hautausmaan toimesta, Pipatti selittää.

Pipatti myös kertoo, että sirottelua varten olevaan muistolehtokortteli 6A:han liittyy tiettyjä ominaispiirteitä. 6A otettiin käyttöön vuonna 2002. Kesäkuun 2003 jälkeen sinne on siroteltu 972 vainajan tuhkat.

– Vainajan sirottelu tänne tapahtuu aina kesäkaudella, kun ei ole lunta eikä routaa. Käytännössä ajanjakso on toukokuusta lokakuuhun. Koska alue sijaitsee meren rannalla, emme voi sirotella tuhkaa lainkaan, jos tuulta on enemmän kuin 6–8 m/s.

Jos omaisia olisi paikalla, tulisi aikavarauksessa olla säävaraus mahdollisen tuulen vuoksi ja tuhkan sirottelut usein siirtyisivät.

– Näistä syistä johtuen on päädytty siihen, että tuhkan sirottelu tapahtuu henkilökunnan toimesta ja ilman omaisten läsnäoloa.

Pipatti kertoo, että osa omaisista on ihmetellyt olemassa olevia käytäntöjä.

– Kyllähän niitä on ihmetelty, mutta yleensä kysyjät ovat tyytyneet vastaukseen.

– Niissä tilanteissa, joissa läheiselle halutaan oma eriytyneempi hautapaikka, on hyvä valita perinteinen sukuhauta.

MKFI / Wikimedia Commons / CC0 1.0. Hietaniemen hautausmaa kuvattuna ilmasta.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.