Kuopion piispa Jari Jolkkonen on särmikkyyttä välttävä kansanmies

Jari Jolkkonen 
(s. 1970) on hiippakunnassaan pidetty piispa. Lähes kaikki tähän juttuun haastatellut Jolkkosen tuttavat kuvasivat häntä helposti lähestyttäväksi kansanmieheksi, joka on kiinnostunut ihmisten kuulumisista. Vastauksissa toistuivat sanat empaattinen, avoin, paneutuva, selkeä, rohkaiseva, osaava ja turvallinen.

Kotimaa haastatteli tätä juttua varten lukuisia Jolkkosen työtovereita ja yhteistyökumppaneita.

Jolkkosta pidetään analyyttisena ja oppineena luterilaisuuden asiantuntijana, joka ei kuitenkaan tuo viisauttaan esiin ylhäältäpäin. Hän on yhtä aikaa rento ja älykäs, humaani ja jämäkkä.

Jari Jolkkonen on toiminut Kuopion hiippakunnan piispana vuodesta 2012. Piispanvaalin aikaan Jolkkosen nuoruus epäilytti monia, ja osa vanhemmista papeista kokee hänet edelleen poikaseksi. Enimmäkseen Jolkkosen ajatellaan kuitenkin astuneen taitavasti edeltäjänsä Wille Riekkisen suuriin saappaisiin.

Jolkkonen ilmaisee itseään selkeästi, tukee alueensa kirkkoherroja ja osallistuu aktiivisesti jumalanpalveluselämään sekä messun toimittajana että seurakuntalaisena. Jotkut pitävät häntä hieman liian korkeakirkollisena.

Energisyys on yksi Jolkkosen vahvuuksista. Hänet koetaan myös rakentavaksi keskustelijaksi, joka ei muutu kylmäksi heillekään, jotka ajattelevat hänen kanssaan asioista eri tavoin. Jolkkosen intensiivinen ja syvälle pureutuva katse on jäänyt monelle mieleen. Ihmiset ovat kokeneet tuleensa nähdyiksi ja kohdatuiksi.

Jolkkonen tuntee hiippakuntansa ihmisten mielenmaiseman, ja hänen ajatuksensa ja puheensa löytävät sieltä vahvan kaikupohjan. Jolkkonen edustaa aidolla tavalla kirkon yhdessä sovittua linjaa ja perinteistä oppia ja häntä pidetään siksi turvallisena. Opillisesti hänen koetaan palauttaneen Kuopion hiippakuntaa vanhoille raiteille Riekkisen ”liian liberaalin” kauden jälkeen.

Jolkkosella on haastateltavien mukaan aito kontaktipinta ihmisten arkeen, koska suuren perheen isänä hän ei pääse arkirealiteettien yläpuolelle. Hänessä on myös huumorintajua.

Arvostelijoiden mielestä Jolkkonen varoo rohkeita kannanottoja ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin. Hän on myös arka lähestymään poliittisia päättäjiä.

Plussat ja miinukset:

+ Helposti lähestyttävä kansanmies

+ Rohkaiseva, rento ja älykäs

+ Edustaa kirkon yhdessä sovittua linjaa

– Arka lähestymään poliitikkoja

– Varovainen ajankohtaisissa kannanotoissaan

Piispasta sanottua, suoria sitaatteja:

”Jolkkonen on parasta, mitä Kuopion hiippakunnalle on vähään aikaan tapahtunut. Hän on tolkku mies.”

”Nuorihan hän on, vähän poloinen, niin kuin profeetta Jeremia.”

”Jolkkosen ajattelu vastaa tämän alueen seurakuntaväen sieluntilaa ja tuntoja.”

”Kohtaamisissa hän on ollut aidosti kiinnostunut siitä, miten minulla menee pappina, ja se on tuntunut hyvältä. Kun hän kysyy kuulumisia, se ei ole pelkkää small talkia, vaan hän todella kuuntelee myös vastauksen.”

”Jolkkonen viljelee pientä huumoriakin, mikä kuuluu arkiseen elämänvoimaan. Hän on hyvä seuramies.”

”Jolkkonen on tulevaisuuden kirkkojohtaja, hän on arkkipiispatyyppiä.”

”Hän on helposti lähestyttävä, muttei päällekäyvän ystävällinen. Hän osaa koodin, miten itäsuomalaisia kohdataan.”

”Hän on hyvin sympaattinen ja sananvalmis ihminen.”

”Jari on puolustanut perinteistä kristinuskoa, ja se on ollut meille täällä Kainuussa ilo.”

”Jolkkonen osaa huomioida sekä lapset että vanhukset. Sitä en sitten tiedä, miten seksuaalivähemmistöt täällä kokevat hänet.”

”Jolkkosella on kyky käydä sparraavia taustakeskusteluja erilaisista aiheista. Niistä saa perspektiiviä asioihin kumpikin osapuoli.”

Piispojen profilointia varten toimitus haastatteli suurta joukkoa ihmisiä, jotka tekevät piispojen kanssa yhteistyötä kirkossa, seurakunnissa ja yhteiskunnan eri osa-alueilla.

Työryhmä: Emilia Karhu, Tuija Pyhäranta, Mari Teinilä, Meri Toivanen, Noora Wikman

Kuva: Matteus Pentti

Lue myös: Kotimaa kartoitti piispojen vahvuudet ja heikkoudet, Arkkipiispa Kari Mäkinen on punnitseva realisti, Turun piispa Kaarlo Kalliala on vaikeaselkoisuuteen sortuva älykkö, Oulun piispa Samuel Salmi on etäiseksi jäävä sovittelija, Mikkelin piispa Seppo Häkkinen on ujo seuramies, Lapuan piispa Simo Peura on syvällinen mutta virkamiesmäinen, Porvoon piispa Björn Vikström on liiankin kiltti älykkö, Tampereen piispa Matti Repo on opettava ekumeenikko, Espoon piispa Tapio Luoma on välitön mutta väritön

Arkiston aarteet

Kotimaan piispantarkastus vuonna 2006:

Wille Riekkinen, Kuopio

Armoitetun humoristin vitsit eivät aina osu maaliin

Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkinen (s.1946) on sydämellinen, kansanläheinen, huumorintajuinen, positiivinen ja karismaattinen rinnallakulkija.

Vuodesta 1996 hiippakuntaansa johtaneen piispan tarkastus osoitti, että viisas, oppinut ja nopeaälyinen, tiedettä ja tutkimusta arvostava kirkonmies viihtyy julkisuudessa ja on median lemmikki. Joskus saa vaikutelman, että hän pyrkii julkisuuteen hinnalla millä hyvänsä ja sortuu populismiin.

Hän on valmis vaikeisiinkin keskusteluihin ja panee itsensä likoon asioissa, jotka kokee oikeiksi. Rohkeista mielipiteistään tunnettu piispa kannustaa teologiseen keskusteluun, jossa on erilaisia äänenpainoja. Radikaalin yhdysvaltalaisen teologin John Shelby Spongin kutsuminen Suomeen on joidenkin mielestä kuitenkin liian yksipuolista keskustelun herättelyä.

Yleisesti piispan rohkeat mielipiteet ja kannanotot hyväksytään, koska ne tulevat ”meidän Willeltä”.

”Meidän Wille” ei ole hallintomiehiä, johtaminen on jopa holtitonta. Hänen paras avunsa on kyky kohdata kaikenlaiset ihmiset aidosti ja samalta tasolta, vertaisenaan.

Lämmin huumori on mukana hänen toiminnassaan ja hän on armoitettu vitsiniekka. Joskus vitsit eivät osu kohdalleen.

Edellinen artikkeliPerheneuvojat: Kiinnostus Ensitreffit alttarilla -sarjaan kertoo avioliiton arvostuksesta
Seuraava artikkeliUUT sai uuden hallituksen

Ei näytettäviä viestejä