Kuuta lähestyvä Israelin laskeutuja kuljettaa mukanaan Vanhaa testamenttia

Israelin lähettämän avaruusalus Beresheetin on määrä laskeutua Kuun pinnalle torstai-iltana Israelin ja Suomen aikaa.

Seitsemän viikkoa sitten Yhdysvaltojen Floridasta avaruuteen laukaistun Beresheet-laskeutujan tieteellisenä tarkoituksena on ennen kaikkea mitata Kuun magneettikentän voimakkuutta. Mukana on myös lasersäteitä heijastava laite, joka auttaa kommunikoimisessa laskeutujan kanssa.

Aluksessa on tieteellisten instrumenttien lisäksi aikakapseli, joka sisältää kolme levykettä digitaalisesti pakattua tietoa. Mukaan on saatu mahtumaan satoja tiedostoja, esimerkiksi Vanha testamentti, juutalainen matkarukous, israelilaista kirjallisuutta ja lasten piirustuksia. Aluksen mukana on myös Israelin lippu.

Israel on jo nyt onnistuneesti seitsemäs valtio, joka on onnistunut saamaan avaruusaluksen Kuun kiertoradalle – Beresheet saapui sille jo muutamia päiviä sitten. Jos Beresheetin laskeutuminen onnistuu, Israel on Yhdysvaltojen, Neuvostoliiton ja Kiinan jälkeen neljäs valtio, joka on onnistuneesti lähettänyt avaruusaluksen Kuun pinnalle.

Israelin laskeutuja on pienikokoisin Kuun pinnalle laskeutunut alus. Koko Beresheet-projektin kustannuksiksi on laskettu noin 350 miljoonaa Israelin sekeliä (noin 87 miljoonaa euroa), mikä on avaruusmatkailussa suhteellisen huokea summa. Projektin kulut jakautuvat Israelin valtion, yritysten ja lahjoittajien kesken.

Laskeutujan nimi Beresheet on hepreaa ja tarkoittaa "Alussa". Sama sana aloittaa Raamatun luomiskertomuksen.

Israelin avaruusviraston Beresheet-sivu avautuu tästä.

Kuva: TaBaZzz / Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0. Laskeutujaa vastaavaa malliversiota avaruusaluksesta esiteltiin Israelin Tel Avivissa helmikuussa samana päivänä, kun Beresheet laukaistiin Yhdysvaltain Floridasta.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.