Lähes vuosikymmen sitten eläkkeelle jäänyt arkkipiispa Jukka Paarma tunnistaa nyt kirkollisen kuplan

Jukka Paarma

Arkkipiispa Jukka Paarma jäi eläkkeelle 2010. Arkkipiispaksi hänet valittiin 1998. Kotimaa tapasi Paarman hänen kotonaan Turun keskustassa. Haastattelu on julkaistu tällä viikolla ilmestyneessä Kotimaassa.

Jukka ja Pirjo Paarman eläkeasunnon yksi valintakriteeri oli, että sen ikkunasta pitäisi näkyä Turun tuomiokirkko. Niin se näkyykin, kun osaa katsoa keittiön ikkunasta. Paremmin asunnon ikkunoista näkyy Turun juutalaisen seurakunnan synagoga.

Jääminen eläkkeelle oli Jukka Paarmalle suurempi muutos kuin hän osasi arvata. Hän kertoo myös hämmästyneensä, kuinka nopeasti eläkeläinen putoaa pois sisäpiireistä.

– Asiat, jotka ovat olleet tärkeitä ja osa omaa elämää vuosikymme­nien ajan, eivät enää tunnukaan tärkeiltä. Tarkoitan erityisesti kirkon hallintoa.

Paarma sanoo katsovansa monia asioita eri silmin kuin aiemmin, nyt myös seurakuntalaisen silmin.

– Tästä puhuin kerran nykyisille piispoille. Kun toimii pappina tai piispana ja elää koko aikuisen ikänsä kirkollisissa piireissä, tulee sisäsiittoinen näkökulma. Nyt tiedän, miten moni asia olisi aikanaan pitänyt hoitaa, mutta siitä tiedosta ei enää ole varsinaisesti hyötyä.

Paarma muistaa Ruotsin emeritusarkkipiispan K. G. Hammarin aikanaan kertoneen, että hän vetäytyy joka syksy viikoksi mökille pilkkomaan polttopuita, lukemaan ja mietiskelemään.

– Samanlaisen hengähdys­tauon ottaminen oli usein mielessäni, mutta koskaan ei tuntunut olevan aikaa.

Lue Jukka Paarman haastattelu kokonaisuudessaan 11.4. ilmestyneestä Kotimaasta. Haastattelu on osa sarjaa, jossa tavataan eläkkeellä olevia piispoja. Aiemmin on haastateltu Erik Vikströmiä, Matti Sihvosta, Juha Pihkalaa ja Voitto Huotaria.

Oikaisu 13.4. kello 11.50: Korjattu otsikkoa ja ensimmäistä virkettä. Jukka Paarma ei jäänyt eläkkeelle vuonna 2009 vaan 2010.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Emerituspiispa kommentoi kirkon uutta mantraa: "Mistä se messu putkahti keskiöön?"

Piispa emeritus Erik Vikström: "Kun jäin eläkkeelle 2006, elintila kirkossa oli avarampaa kuin nyt"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.