Kysely: Liki puolet viidesläisistä sanoo eroavansa kirkosta, jos kirkko alkaa vihkiä sateenkaaripareja

Hengelliset syventymispäivät, Suomen Raamattuopisto

Uusi Tie -lehti toteutti viime kesänä kyselyn, jossa kysyttiin Kansanlähetyspäivillä ja Suomen Raamattuopiston Hengellisillä syventymispäivillä vierailleiden hengellisiä ja moraalisia kantoja sekä valmiutta kirkosta eroamiseen. Liki puolet (44 prosenttia) kyselyyn vastanneista sanoi aikovansa erota kirkosta, jos kirkko alkaa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja.

Vastaajista 29 prosenttia sanoi pysyvänsä kaikissa tapauksissa luterilaisen kirkon jäseninä. 27 prosenttia vastaajista ei osannut kertoa kantaansa.

Kirkosta eroamisen valmius oli kyselyn mukaan hieman suurempaa Kansanlähetyspäivillä kuin Hengellisillä syventymispäivillä.

Kaikkiaan kyselyyn vastasi 509 henkilöä.

Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen sanoo Uudessa Tiessä, että korkea kirkosta eroamisen valmius korostaa avioliittokysymyksen vakavuutta.

– Moni on valmis jättämään hengellisen yhteisönsä. Myös maailmanlaajuisesti on nähtävissä, että kirkkokuntia on hajonnut samaa sukupuolta olevien vihkimisen takia.

Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtajan Lauri Vartiaisen mukaan kyselyn tulos on linjassa hänen kuulemansa palautteen kanssa, joka kertoo, että kriittisyys kirkkoa kohtaan on kasvanut nopeasti.

– Taustalla on voimakas petetyksi tulemisen tunne, jota esimerkiksi kirkon teologinen linjattomuus, ratkaisut seksuaalietiikan kysymyksissä ja herätysliikkeiden kohtelu kirkossa ruokkivat, Vartiainen sanoo Uudessa Tiessä.

Kuva: Taneli Törölä / Suomen Raamattuopisto. Hengelliset syventymispäivät Kauniaisissa elokuussa 2019.

Lue myös:

Kansanlähetyksen toiminnanjohtaja Mika Tuovinen: "Kirkossa myrskyää mutta uutta ei perusteta"

Suomen Raamattuopisto juhli 80 vuottaan ja haastoi kirkkoa – "Kirkas ääni on himmentynyt väittelyn sorinaksi"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.