Kysely: Nuoret toivovat kirkolta lisää mahdollisuuksia olla avuksi muille

nuorten kädet

Suomen evankelis-luterilainen kirkko teki opiskelija- ja uratapahtuma Studiassa marraskuussa nuorille kyselyn, jossa selvitettiin, mitä nuoret kaipaavat kirkolta. Kyselyyn vastanneet toivoivat erityisesti lisää mahdollisuuksia olla avuksi muille (85 prosenttia vastaajista). Kirkolta toivottiin myös lisää tukea raskaassa elämänvaiheessa (83 prosenttia) ja mahdollisuuksia puhua luottamuksellisesti aikuiselle (74 prosenttia).

Lisäksi kirkolta toivotaan liikkumismahdollisuuksia koulun jälkeen (78 prosenttia), musiikkia ja konsertteja kirkossa (70 prosenttia) sekä työharjoittelumahdollisuuksia seurakunnissa (70 prosenttia).

Kyselyyn vastasi 1 972 henkilöä, joista valtaosa oli lukiolaisia. Kaikkiaan messukävijöitä oli 13 000.

– Erityisesti toive työharjoittelupaikoista olisi syytä ottaa vakavasti huomioon niin lukiolaisten kuin ennen kaikkea amisopiskelijoiden osalta, Kirkkohallituksen asiantuntija Laura Arikka sanoo Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Suhtautuminen kirkon tiloissa järjestettävän toiminnan lisäämiseen jakoi vastaajat. Arikan mukaan tästä voi päätellä, että toimintaa on joko riittävästi tai sitten kokoontumista kirkon tiloissa ei koeta houkuttelevaksi, vaikka toiminnan järjestäisivät nuoret itse tai vaikka kirkon ovet olisivat auki nuorten vapaamuotoisiin kokoontumisiin.

Kuva: Diak

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

4 kommenttia

 • Pekka Pesonen sanoo:

  Seurakunnasamme on hienosti järkätty vapaehtoistoimintaa. Nuoriso vain on pidetty tästä joukosta visusti erossa. Nuorten vapaaehtoisuus koskee vain nuorisotyötä. Näin nuoret ovat eristetty muusta seurakunnan toiminnasta. Eikä heillä ole seurakuntaan mitään muuta kiinnekohtaa. Sitoutuminen vaatii aina vastuulliseen toimintaan osallistumista. Jollei vastuuta anneta, tai oteta, niin sitoutumista ei tapahdu. Sama näkyy aikuistenkin kohdalla. Moni kaipaa omaa seurakuntayhteyttä, mutta ei halua sitoutua toimintaan. Jolloin jää paitsi kokemuksesta, jossa seurakunta koetaan omaksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Kiitos Salme.

  Syntyisipä tästäkin aiheesta vähän enemmän keskustelua. Tässä tulee ilmi yksi syy siihen miksi nuoret eivät sitoudu kirkkoon ja miksi he eroavat siitä nuorina aikuisina. Ripariajat kun jää taakse, eikä sitoutumista ole sinä aikana päässyt tapahtumaan, niin peli on jo menetetty.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Mikähän tässä on, kun nuorten halu osallistua ei keskustelua herätä? Kertoisiko siitä, ettei nuorten odotuksia oikein oteta todesta? Nuoristyö pidetään erossa muusta seurakuntatyöstä. Jolloin ei tietenkään tapahdu nuorten sitoutumista seurakuntaan.

  Ilmoita asiaton kommentti