Kysely: Samaa sukupuolta olevien parien avioliitot saaneet yllättävää kannatusta Yhdysvalloissa

Samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat saaneet puolelleen yhä suuremman osan yhdysvaltalaisista, selviää tutkimuskeskus Pew Research Centerin kyselystä.

Kaksi vuotta sitten Yhdysvaltain korkein oikeus päätyi siihen, ettei perustuslain nojalla voida evätä sateenkaariparien avioitumista. Ylipäänsä viime vuosina sateenkaariparien avioliitot ovat saaneet enemmän kannatusta kuin kertaakaan 20 vuoteen, joina tutkimuskeskus on tehnyt kyselyjä aiheesta. Nykyään noin kaksi kolmesta yhdysvaltalaisesta on sateenkaariparien avioliittojen kannalla ja noin kolmasosa on niitä vastaan. Vuonna 2010 yhdysvaltalaisista sateenkaariparien avioliittoja vastusti 48 prosenttia ja puolsi 42 prosenttia.

Kannatusta liitot lisäsivät myös niihin aiemmin penseästi suhtautuneissa ryhmissä, kuten toisen maailmansodan jälkeen (vuosina 1946–1964) syntyneiden, afroamerikkalaisten, republikaanien ja nuorempien valkoisten evankelikaalien keskuudessa.

Evankelikaalit kaiken kaikkiaan suhtautuvat nihkeämmin samaa sukupuolta olevien avioliittoihin. Heistä 59 prosenttia vastustaa niitä, 35 prosenttia on niiden puolella. Vuoden 1964 jälkeen syntyneiden ikäryhmissä 47 prosenttia on kuitenkin samaa sukupuolta olevien avioliittojen puolella. Heitä vanhempien ikäluokkien ryhmissä noin neljännes suhtautuu myönteisesti sateenkaariparien avioliittoihin.

Noin kaksi kolmasosaa katolilaisista ja valkoisista protestanteista kannattaa samaa sukupuolta olevien liittoja. Uskonnollisesti sitoutumattomien joukossa liittojen kannatus on jopa 85 prosenttia. Valkoisten evankelikaalien lisäksi mustien protestanttien keskuudessa sateenkaariparien avioliittojen vastustus on suurempaa kuin niiden kannatus. Heistä 50 prosenttia vastusti liittoja ja 44 prosenttia oli niiden puolella.

Kyselytutkimus tehtiin haastattelemalla puhelimitse 2 504 yli 18-vuotiasta eri puolilta Yhdysvaltoja.

Kuva: Minerva Seppälä

Edellinen artikkeliOrtodoksisen opiskelijaliiton rahoitus romahtamassa – ”Tuntuu oudolta, ettei nuorista haluta pitää k
Seuraava artikkeliSleyn Ville Auvisesta Sanansaattajan päätoimittaja

Ei näytettäviä viestejä