Kyselytutkimus: Valtaosa ateisteista uskoo virheellisesti kristittyjen kiistävän evoluutioteorian

Aadamiin ja Eevan kätkeytyy yllättävä väärinymmärrys, joka erottaa kristittyjä ja ateisteja, kertoo The Guardian .

Uuden brittiläisen YouGov-kyselytutkimuksen mukaan 72 prosenttia kyselyyn vastanneista ateisteista ajatteli, että uskonnolliset ihmiset eivät hyväksy evoluutioteoriaa. Kyselyssä selvisi, että näin vastasi kuitenkin vain 19 prosenttia uskonnolliseksi itsensä luonnehtineista vastaajista. Alle viidesosa uskonnollisista siis kertoi luottavansa enemmän Raamatun luomiskertomukseen kuin Darwiniin ja evoluutioteoriaan. Kyselyn oli tehnyt birminghamilaisen Newman Universityn tutkijaryhmä.

Tutkimusta johtanut professori Fern Elsdon-Baker kertoi The Guardianille tulosten viittaavan siihen, että kristittyihin britteihin liittyvien stereotypioiden pitäisi muuttua.

– Yhä enenevissä määrin uskonnottomassa yhteiskunnassa näitä ristiriitaisia havaintoja voi pitää eräänlaisena ennakkoluulona uskonnollisia ja hengellisiä ryhmiä kohtaan.

Erään hiljattain tehdyn selvityksen mukaan uskonnollisten ihmisten määrä Britanniassa on vähentynyt entisestään. Sen mukaan noin kolme prosenttia briteistä pitää itseään anglikaanina.

Newman Universityn kysely paljasti myös harhakäsityksen uskonnollisista tutkijoista. Joka kolmas vastanneista sanoi, että uskonnollisen tutkijan on "erittäin vaikeaa, vaikeaa tai osin vaikeaa" ottaa vastaan tietoa evoluutiosta johtuen omasta maailmankuvastaan.

Käsitys on vastoin brittiläisen Luonnontieteellisen ja lääketieteellisen verkoston (Scientific and Medical Network) teettämän tutkimuskyselyn tuloksia. Kyselyn mukaan neljännes luonnon-, lääke-, ja insinööritieteen ammattilaisista pitää itseään ateisteina ja alle puolet uskonnollisina tai hengellisinä.

Verkoston tutkija Guy Hayward totesi, että Newman Universityn kyselyn myötä on selvää, että uskonnottomilla on heikko kuva siitä, mihin uskonnolliset uskovat.

– Heidän käsityksensä on lähempänä yhdysvaltalaisten kreationistien karikatyyriä kuin todellisuutta. Jopa Yhdysvalloissa kristittyjen valtavirta ei allekirjoita luomiskertomuksen kirjaimellisesti ottavaa kreationismia. Itse asiassa monilla tutkijoilla on uskonnollisia tai hengellisiä käsityksiä, ja he eivät näe niiden olevan ristiriidassa tieteen kanssa.

Kuva: Gustave Dorén piirros Jumalasta. Genesis.