Lahdessa kokeiltiin Iskelmä-Tuomasmessua – ihmisiä tuli niin paljon, että heitä istui ikkunalaudoillakin

Iskelmä-Tuomasmessu

Lahden Ristinkirkossa viime sunnuntaina ensimmäistä kertaa vietetty uudenlainen Iskelmä-Tuomasmessu täytti kirkon ääriä myöten. Kaikki halukkaat eivät edes mahtuneet sisään, kertoo Keski-Lahden seurakunnan kappalainen ja tuomaspappi Kaija Jyrkkä.

Ristinkirkkoon mahtuu 1 200 ihmistä.

– Ihmisiä istui ikkunalaudoillakin, lattioilla ja eteisessä. Osa seisoi koko messun ajan eri puolilla kirkkosalia, Jyrkkä kertoo.

Yhteistyössä lahtelaisen kanttorin ja Lahden Gospelkuoron johtajan Marjaana Turusen kanssa järjestetyssä tuomasmessussa laulettiin tuttuja iskelmiä, kuten Aavan meren tuolla puolen, Tähdet, tähdet ja Rakastan elämää. Messu päättyi yhteislauluun Me ollaan sankareita kaikki.

Jyrkän mukaan messukävijät kiittelivät iskelmiä ja sanoivat laulujen saaneen messussa ihan uuden merkityksen.

– Todella monet ihmiset elävät omassa elämässään hengellistä kaipuutaan populaarimusiikin kautta, Jyrkkä toteaa ja sanoo, että iskelmämusiikki on myös vastaus monen nykyihmisen yhteisöllisyyden kaipuuseen.

– Kirkossa se kertoo ihmiselle, että minunkin musiikkimakuni kelpaa tänne. Tämän ajatuksen herättäminen on kristillisyyttä parhaimmillaan.

Marjaana Turunen painottaa, että luterilaisia kun ollaan, sanomaa on oltava tarjolla myös musiikillisella kansankielellä.

– Me kirkon työntekijät olemme kirkon kynnyksen hiojia ja sisäänheittäjiä kaikenlaisen musiikin keinoin.

Ei pelkästään myönteistä palautetta

Pelkästään myönteistä palautettu Iskelmä-Tuomasmessu ei kuitenkaan ole saanut. On myös ihmetelty, pitääkö seurakunnan tosiaan kaikin keinoin yrittää saada ihmisiä kirkkoon ja ilmaistu pelkoa seurakunnan maallistumisesta, Jyrkkä kertoo.

Kaija Jyrkkä ja Marjaana Turunen ihmettelevät palautetta. Heidän kokemuksensa mukaan seurakunnan päämessussa on tarjolla virsiä, mutta ne eivät vetoa enää ihmisiin, jotka eivät aktiivisesti käy kirkossa.

Jyrkkä toteaa, että ihmisille, jotka eivät käy seurakunnan jumalanpalveluksissa, halutaan rakentaa helpompaa polkua kirkkoon ja seurakuntayhteyteen.

– Tällaisessa messussa, jota nyt vietimme sunnuntaina Ristinkirkossa, ollaan myös kristinuskon ytimessä. Siinä maallinen ja hengellinen yhdistyvät niin kuin Jumalakin Kristuksessa inkarnoitui ihmiseksi.

Kuva: Markus Luukkonen. Iskelmä-Tuomasmessu täytti Lahden Ristinkirkon.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.