Lähetyshiippakunta jatkoi maltillista kasvua – Dekaani Pohjola: Uskonnollisen yhdyskunnan perustamista ei pohdita

Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta sai vuonna 2017 sata uutta jäsentä. Tiedot selviävät Lähetyshiippakunnan tuoreista tilastoista.

Kehitys on linjassa edellisten vuosien kanssa, jolloin uusia jäseniä on tullut vuosittain 50–200. Viime vuoden lopussa Lähetyshiippakunnassa oli 1 952 jäsentä.

Myös messuja ja messuvieraita oli viime vuonna enemmän kuin vuotta aiemmin. Lähetyshiippakunnan keräämät tulot kasvoivat 1 154 472 euroon vuonna 2017, mikä on noin satatuhatta euroa enemmän kuin vuonna 2016. Lähetyshiippakuntaan ei edellisistä vuosista poiketen liittynyt uusia seurakuntia. Sillä on 32 seurakuntaa ja lisäksi säännöllistä kappeliseurakuntatoimintaa kuudella paikkakunnalla.

Eniten kävijöitä oli messua kohden Seinäjoella, missä messuissa kävi keskimäärin 104 ihmistä. Pienin osallistujamäärä oli Sodankylässä, missä keskimääräinen kävijäluku oli 13.

Lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaani Juhana Pohjola luonnehtii, että kasvussa näkyy "myönteisiä pieniä askelia eteenpäin".

– Tärkeintä on se, että messukävijöiden määrät ovat kasvaneet. Ne ihmiset, jotka elävät Sanan ja sakramentin yhteydessä.

Pohjolan mukaan hiippakunnan kasvu näkyy myös siinä, että toimintaan vihitään joka vuosi muutama uusi pappi.

Tilastoista ei selviä, kuinka moni Lähetyshiippakunnan jäsenistä kuuluu Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon.

– Valtaosa pappiskollegiosta ei kuulu kirkon jäseniin. Sanoisin, että on lisääntymään päin, etteivät jäsenemme kuulu evankelis-luterilaiseen kirkkoon, vaikkei tämä ole jäsenyyden edellytys.

Pohjolan mukaan Lähetyshiippakunnassa ei tällä erää pohdita sitä oman uskonnollisen yhdyskunnan perustamista.

– Ollakseen teologisesti kirkko ei tarvita yhteiskunnan tunnustusta tai patentti- ja rekisterihallituksen leimaa. Meillä on tässä kaikki se, mitä kirkkona elämiseen ja olemiseen tarvitaan.

Kuva: Tomas Garaisi

Lue myös:

Lähetyshiippakunnan jäsenmäärä kasvoi hienoisesti viime vuonna

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.