Lähetysrahasoppa kiehuu yhä Vantaalla

Vantaa logo180

Kansainvälisen vastuun avustukset tarkoittavat käytännössä lähetysjärjestöjä, Kirkon Ulkomaanapua ja Suomen Merimieskirkkoa.

Jo aiemmin joulukuussa kirkkovaltuusto oli päättänyt siirtää päätösvallan itselleen. Tämän äänestyksen tuloksena syntyneen päätöksensä valtuusto kuitenkin myöhemmin kumosi, koska päätös oli tehty kirkkolain vastaisesti. Asiasta oli valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen.

Muutoksen taustalla on tälläkin kerralla kirkkovaltuutetun ja yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan Matti Sollamon 4.12. tekemä valtuustoaloite.

Tänään keskiviikkona koolla ollut yhteinen kirkkoneuvosto ei ollut päätöksestä yksimielinen, vaan osa olisi halunnut pitää kansainvälisistä avustuksista päättämisen edelleen kirkkoneuvostolla. Äänestystulos oli 6-4 muutoksen puolesta.

Vantaan seurakuntien tiedotteen mukaan monissa muissa seurakuntayhtymissä, kuten Helsingissä, kansainvälisen vastuun avustuksista päättää valtuusto.

Sanansaattajien valitus esitetään hylättäväksi

Medialähetysjärjestö Sanansaattajat on valittanut Helsingin hallinto-oikeuteen Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston päätöksistä, jotka koskevat lähetysjärjestöille annettavien avustusten jakoa. Yhteinen kirkkoneuvosto päätti sekä vuonna 2011 että 2012 leikata Sanansaattajien ja neljän muun lähetysjärjestöjen avustuksia. Perusteena oli järjestöjen suhtautuminen tasa-arvokysymyksiin. Sanansaattajat katsoo tulleensa väärin kohdelluksi ja on valittanut päätöksistä.

Yhteinen kirkkoneuvosto pitäytyy kuitenkin kannassaan ja esittää hallinto-oikeudelle valituksen hylkäämistä perusteettomana. Kirkkoneuvoston mukaan Sanansaattajat voisivat hakea muutosta päätöksiin ainoastaan laillisuusperiaatteilla. Kirkkoneuvosto ei kuitenkaan ole ylittänyt toimivaltaansa, päätöstä ei ole tehty virheellisessä järjestyksessä eikä se ole lainvastainen.

Keskiviikkona kokoontunut Espoon kirkkovaltuusto ei kajonnut Sanansaattajien tukeen päättäessään kansainvälisen vastuun määrärahoista. Se sen sijaan lopettaa asteittain tuen Kansanlähetykseltä ja Kylväjältä ja on aiemmin lopettanut tukensa Suomen Luterilaiselta Evankeliumiyhdistykseltä SLEY:ltä ja sen ruotsinkieliseltä sisarjärjestöltä SLEF:ltä. Espoon kirkkovaltuuston mukaan Kansanlähetyksen ja Kylväjän tuki loppuu, jos järjestöt eivät hyväksy kirkon pappisvirkaa ja seksuaalivähemmistöjä koskevia päätöksiä.

Vantaan lähetysrahakeskustelun taustoja: Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto purki lähetysrahojen jakopäätöksensä

Jälleen uusi käänne Vantaan lähetysrahaväännössä

"Juonittelua ja hallintovalituksia" - kiista Vantaan lähetysrahoista paisuu

Matti Sollamo: "En ymmärrä, että rahalla kiristetään"

Turhautumista Vantaalla. "Entä jos riitely ei johda mihinkään"