Lähetysseura vastaa piispa Kuukaupin väitteisiin: Syyt Inkerin-työn lopettamiseen ovat strategisia, eivät teologisia

Lähetysseura

Suomen Lähetysseura kommentoi piispa Aarre Kuukaupin väitteitä järjestön syistä lopettaa Inkerin kirkon tukeminen.

Inkerin kirkon piispa Kuukauppi antoi ymmärtää Kotimaa24:n haastattelussa, että Lähetysseuran vetäytymiselle Venäjän-työstä vuoteen 2022 mennessä olisi teologisia syitä. Lähetysseuran ulkomaantyön johtaja Tero Norjanen kiistää asian Kotimaa24:ssä julkaisemassaan blogissa.

Lähetysseuran ja Inkerin kirkon linjaukset poikkeavat toisistaan esimerkiksi suhtautumisessa naisten pappeuteen ja homoseksuaalisuuteen.

Norjasen mukaan Lähetysseura on neuvotteluissa ilmaissut Inkerin kirkolle, että sen tulisi tehdä päätöksiä, jotka ovat yhdenmukaisia Luterilaisen maailmanliiton sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden linjauksen kanssa.

Norjanen kuitenkin korostaa, että Euroopan-työstä ja samalla Inkerin kirkon tukemisesta luovutaan strategisista, ei teologisista syistä. Monelle Afrikan ja Aasian kirkolle Lähetysseura on Norjasen mukaan ainoa kumppani.

"Siksi myös toivomme Inkerin kirkon ymmärtävän, että tarpeet voivat olla suurempia muualla, kuten esimerkiksi Angolassa ja Nepalissa", Norjanen kirjoittaa.

Hän kertoo, että Lähetysseurassa ymmärretään suru, joka liittyy työn luovuttamiseen. Inkerin kirkolla on Norjasen mukaan kuitenkin lukuisia kumppanuusseurakuntia ja -järjestöjä Pohjoismaissa, ja kirkon johto tekee myös suoraa varainhankintaa Suomessa. Yhteys kirkkojen välillä säilyy, vaikka Lähetysseura ei enää lähetä rahaa tai työntekijöitä.

"Myös vuoden 2022 jälkeen tulemme seuraamaan Inkerin kirkon työtä ja rukoilemaan sen puolesta. Meillä on myös muita tukimuotoja, jotka jatkuvat sen jälkeen. Olemme iloisia siitä, että piispa Kuukauppi arvostaa työtämme ja uskomme, että se mitä olemme yhdessä rakentaneet, voi tuottaa siunausta koko Venäjälle", Norjanen toteaa blogissaan.

Kuva: Olli Seppälä. Suomen Lähetysseuran Lähetyskirkko Helsingin Tähtitorninmäellä.

Lue myös:

Piispa Aarre Kuukauppi: Lähetysseura päätti yksipuolisesti lopettaa Inkerin kirkon tukemisen

Suomen Lähetysseura lopettaa toiminnan Euroopassa – työ ei jatku myöskään Inkerin kirkossa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.