Lestadiolaisisät keskustelevat nimimerkkien suojissa

Kotimaa24:ssä on kesän aikana käyty laajaa keskustelua vanhoillislestadiolaisesta perhe-elämästä. ”Yhteisön luoma paine ehkäisemättömyysopin pitämiseen ja suureen perheeseen on säälimätön”, kirjoittaa nimimerkki Ex-vl-isä tuoreessa blogissa.

Keskustelun aloitti nimimerkki ”lestadiolaisiä”, joka kuvasi Anonyymi-blogissa perheensä elämää useiden kommentoijien mielestä liian ihanteellisesti ja arkea kaunistellen. Kyseistä blogikirjoitusta on tähän mennessä luettu lähes 11 000 kertaa. Sittemmin ”Lestadiolaisisä” vastasi kommentoijilleen ja myönsi, että vaikeaakin on ollut.

Nyt nimimerkki ”Ex-vl-isä” vastaa ”Lestadiolaisisälle” niin ikään Anonyymi-blogissa: ”En voi väittää, että olisimme sovussa vanhoillislestadiolaisen menneisyytemme kanssa. Katkeruus on kuitenkin väärä sana. Oikeampia sanoja ovat hämmennys ja suuttumus. Toivon, että tämä kirjoitus hieman valaisee, mistä nuo tunteet mahdollisesti kumpuavat.”

”Ex-vl-isä” kirjoittaa muun muassa että liikkeen sisällä on ”hienosäikeinen sosiaalinen hylkimiskoneisto" ja osin tiedostamaton käyttäytymismalli, joka johtaa eri tavoin ajattelevan ulkoistamiseen.

”Vaikka lestadiolaisuudessa opetetaan lähimmäisenrakkautta, siellä on myös toisenlainen, pienellä kirjoitettu reunahuomatus: älä murehdi toisten asioita niin, että niistä tulee oman uskomisesi esteitä”, ”Ex-vl-isä” kirjoittaa.

Lue Ex-vl-isän kirjoitus Anonyymi-blogista

Lue myös "Lesatdiolaisisän" alkuperäinen blogikirjoitus ja vastaus siihen

Lue myös Hautamäki: Nimetön keskustelu on arvotonta