Lestadiolaisten sisäinen selvitys toimitetaan KRP:lle

SRK-selvitysOulu205Johanna Hurtig sen sijaan ei voi lähettää tutkimusmateriaalia, koska häntä sitoo tutkittaville aiemmin luvattu tutkimuksen luottamuksellisuus.

- Olen poliisin avuksi siinä missä voin olla tätä rikkomatta, Hurtig kuitenkin toteaa.

- Tutkijana noudatan tutkimuseettisiä normeja ja niitä periaatteita, joilla lähdin tutkimusta tekemään. Ihmisten nimiä en anna. Kertomukset on välitetty minulle siksi, että tutkin ilmiötä. Jos ja kun ihmiset haluavat puhua poliisille ja kaipaavat heidän apuaan, he kääntyvät poliisin puoleen. Haastattelut ovat minun ja tutkittavien välisiä keskusteluja, niitä en voi välittää eteenpäin. Poliisikin on kertonut kunnioittavansa tätä. He ymmärtävät ja kunnioittavat, että minulle on haluttu kertoa kokemuksista usein juuri sen vuoksi, että se on turvallista ja henkilöiden nimet eivät paljastu.

Hurtig on keskustellut keskusrikospoliisin edustajan kanssa jo kaksi kertaa.

Lasten hyväksikäyttöjä vanhoillislestadiolaisissa piireissä selvitti Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen toimesta asianajaja Eero Hyytinen. Hän kertoo Kotimaa24:lle, että selvitys toimitetaan KRP:hen ja tähän on päädytty jo käydyn KRP:n edustajan ja SRK:n pääsihteerin Tuomas Hännisen keskustelun jälkeen.

SRK haluaa Hyytisen käsityksen mukaan toimia hyvässä yhteistyössä keskusrikospoliisin kanssa.

Sanomalehti Kaleva kertoi tänään, että KRP haluaa käsiinsä vanhoillislestadiolaisia edustavan SRK:n sisäisen selvityksen ja tutkija Hurtigin tutkimusaineiston.

Sisäinen selvitys julkaistiin 7.4. Siinä oli käytetty pohjana myös tutkija Johanna Hurtigin tapaustietoja. Selvityksen mukaan tapauksia on 1980-luvulta alkaen 70-100 ja mahdollisia uhreja todennäköisesti satoja. Tekijöistä 30:n oikeusprosessi on ollut vireillä tai oikeuskäsittelyssä 2000-luvulla. Hyväksikäyttäjien joukossa on asiaa itsenäisesti tutkineen Hurtigin mukaan viime vuosikymmenien aikana ollut 10-15 liikkeen puhujaa.

Sisäisen selvityksen julkistamisen jälkeen Hurtig on edelleen saanut lisää yhteydenottoja.

- Kertomuksia on tullut noin kymmeneltä uudelta uhrilta. Nämä kaikki tapaukset ovat vanhoillislestadiolaisten piiristä. Parissa näistä uusista tapauksista uhri on vienyt asian poliisille. Muut ovat vanhentuneet tai niissä on jo käyty oikeusprosessi. Vain yhdessä näistä tapauksista uhri on päättänyt olla viemättä asiaa juridisesti eteenpäin.

(Kuva SRK:n sisäisen selvityksen julkistamistilaisuudesta Oulusta 7.4.)

Lue teemasta:

SRK: Hyväksikäyttötapauksissa ei ole osattu toimia oikein

HS: KRP kiinnostui lestadiolaisten hyväksikäyttötapauksista

Tutkija: Hyväksikäytön myöntäminen uhrien kannalta erittäin arvokasta