Lestadiolaisuus ja lähetystyöntekijät Finlandia-palkintoa tavoittelevien romaanien aiheina

Pauliina Rauhala

Pauliina Rauhalan Synninkantajat ja J. Pekka Mäkelän Hunan ovat ehdolla Finlandia-palkinnon saajiksi. Kummankin romaanin aihepiiri liittyy kirkolliseen elämänpiiriin.

Rauhalan Synninkantajat kuvaa 1970-luvun hoitokokouksia vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä. Kirjassa on yhtymäkohta Rauhalan suuren suosion saaneeseen esikoisromaaniin Taivaslaulu.

"Luonto on voimakkaasti läsnä Synninkantajien maailmassa. Hengellinen väkivalta saa ristiriitaisesti voimansa luonnon kauneudesta ja lempeydestä. Luontoa on kuitenkin suitsittava. Seurakuntaoppi on tiukka ja raaka. Jos lipeää ajatuksin, sanoin tai teoin eikä kadu, kohtalo on erottaminen. Synninkantajat on vaikuttava ja omintakeinen romaani. Siinä etsitään sovintoa vimmatusti", kirjoitti Olli Seppälä Kotimaassa.

J. Pekka Mäkelän Hunan sijoittuu 1930- ja 1940-lukujen Kiinaan. Osa kirjan sisällöistä perustuu Mäkelän kummitädin Helvi Södermanin päiväkirjoihin. Söderman toimi Hunanissa Suomen Lähetysseuran työntekijänä.

"Pekka J. Mäkelällä on taito kirjoittaa ihmisistä sympaattisesti. Usein suomalaisessa kaunokirjallisuudessa lähetystyöntekijät esitetään höppänöinä. Mäkelä piirtää Helvi Södermanista persoonallisen, mutta samalla myönteisen kuvan", kirjoitti Mari Teinilä Hunanista Askel-lehden syyskyyn numerossa.

Teinilä päätti arvionsa: "Mäkelän kirja ansaitsisi olla yksi tämän vuoden Finlandia-palkinnon ehdokkaista."

Muut Finlandia-palkinnon tavoittelijat ovat Olli Jalonen: Taivaanpallo (Otava), Jari Järvelä: Kosken kahta puolta (Tammi), Katja Kettu: Rose on poissa (WSOY) ja Lars Sund: Missä musiikki alkoi / Där musiken börjar (Teos/Förlaget).

Kuva: Olli Seppälä. Pauliina Rauhala.

Korjattu 20.11. Hunanin kirjoittaja on J. Pekka Mäkelä ei Pekka J. Mäkelä.

Lue myös:

Arvio: Pauliina Rauhalan toinen romaani perkaa kriittisesti hoitokokouksia ja etsii vimmatusti sovintoa

Pauliina Rauhalan uudessa romaanissa Synninkantajat on kytkös Taivaslauluun

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.