Lopultakin jäähyväiset diakonaatille? – Ainakin nykyisen esityksen päälle voi vetää ruksin

Diakonaatti eli uuden hengellisen vihkimysviran luominen kirkkoon on kestänyt vuosikymmeniä. Prosessin tuorein vaihe on nyt umpikujassa, ja sen yli vedetään ruksi.

Umpikuja tuli vastaan, kun kirkkohallituksen täysistunto 15.10. käsitteli kirkolliskokoukselta marraskuussa 2015 tehtäväkseen saamansa selvityksen. Systemaattisen teologian yliopistolehtori, TT Minna Hietamäen tekemän selvityksen mukaan diakonaatti-käsitteen käyttäminen ei todennäköisesti ratkaisisi vuoden 2015 asiakirjoissa esiin nostettuja virkateologisia, viran piiriin ja hallinnolliseen edustavuuteen liittyviä kysymyksiä.

Hietamäen selvityksen mukaan diakonaatin käsite ei myöskään ole ollut missään uudistusprosessin vaiheessa yleisesti hyväksytty. Esimerkiksi vuoden 2015 esityksessä ei edes ehdotettu diakonaattia vaan diakonivirkaa.

Kirkkohallituksen täysistunto päätti, ettei se anna ensi viikolla kokoontuvalle kirkolliskokoukselle jatkovalmisteltua esitystä diakonivirkaa koskevien säännösten lisäämisestä kirkkolakiin ja kirkkojärjestykseen.

– Käytännössä tämä merkitsee, että asian ylitse vedetään tällä erää ruksi, sanoo kirkkoneuvos Petri Määttä Kirkkohallituksesta.

Määttä uskoo, että lopullisesti diakonaattia ei silti ole kuopattu, vaan seuraavan nelivuotisen kirkolliskokouskauden aikana asiasta tehtäneen jälleen uusi aloite.

– Toivottavasti siihen liittyy tarkka määrittely siitä, mitä halutaan, sillä kyllä tämä asia täytyy jolloin tavalla saada päätökseen ja maaliin. Pidän tärkeänä, että selvitystyö uuden aloitteen pohjalta voisi lähteä mahdollisimman puhtaalta pöydältä, Määttä sanoo.

Eri vaiheissa uuden vihkimysviran piiriin olisivat kuuluneet diakoniatyöntekijät, nuorisotyöntekijät, lähetyssihteerit, varhaiskasvatuksen ohjaajat ja lapsityönohjaajat. Vuoden 2015 esityksestä listalta oli pudotettu pois kanttorit ja lastenohjaajat.

Kuva: Olli Seppälä. Kirkkohallituksen talo Helsingin Etelärannassa.

Lue myös arkistojutut:

Diakonaattiuudistusta herätellään horroksesta – uusi esitys tulossa 2020-luvulla

Kirkkoon esitetään uutta vihkimysvirkaa

Ei tullut diakonaattia – tuli diakonivirka

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.