Luterilainen pappi Raumalle perustettavan henkilöseurakunnan paimeneksi

Vaahtoranta_MarttiMatti Väisänen asettaa seurakunnan paimenen virkaan luterilaisen kirkon pastorin Martti Vaahtorannan (kuvassa). Seurakunta on itsenäinen eli se ei ole säätiön jumalanpalvelusyhteisö.

Vaahtorannan mukaan kyseessä ei ole uusi kirkko. Seurakunnan taustalle tulee yhdistys. Vaahtorannan virkaanasettaminen on 5.2. Seurakunta toimii Rauman entisellä evankelisella rukoushuoneella, kaupungin nykyisessä kulttuuritalossa Posellissa.

Jumalanpalveluksia vietetään joka pyhä. Liturgia pohjaa 1694 kirkkokäsikirjaan eli rukoilevaisen herätysliikkeen käyttämään käsikirjaan. Messuissa käytetään 1701 virsikirjaa ja 1776 raamatunkäännöstä.

Vaahtoranta siirtyy seurakunnan vetäjäksi Luther-säätiön palveluksesta. Virallista yhteyttä säätiöön ei ole, mutta Vaahtorannan mukaan säätiön piispa Väisänen on hänen piispansa.

- Siirryn uuteen tehtävääni voimakkaasti säätiön tukemana.

Uusi seurakunta toimii lahjoitusvaroin. Vaahtorannan mukaan hän aloittaa työn Raumalla paikallisten aktiivien kutsusta. Vaahtoranta kuuluu Länsi-Suomen Rukoilevaisten yhdistykseen. Toiminta ei kilpaile rukoilevaisten kanssa.

Millaista reaktiota henkilöseurakuntaa vetämään ryhtyvä kirkon pappi odottaa arkkihiippakunnan tuomiokapitulilta?

- Sitä pitää kysyä kapitulilta.

- En näe tässä ristiriitaa, mutta näen hyvinkin vahvan jännitteen. Yritän säilyttää kirkon sanalle uskollisena ja tuoda sitä lähelle ruohonjuuritasoa ja irti virastokirkollisuudesta. Näen toteuttavani sitä, mihin ole pappisvalassani sitoutunut.

Rauman kirkkoherralle Seppo Sattilaiselle Vaahtoranta kertoo lähettäneensä tiedon seurakunnan syntymisestä ja kysyneensä tiloja. Vastausta ei tullut.