Luther-säätiö täytti 20 vuotta: "Työnäkyä on koeteltu ja monet taistelut on käyty"

Suomen Luther-säätiö perustettiin Simo ja Kirsti Kivirannan kodin olohuoneessa Espoossa 24. lokakuuta vuonna 1999. Säätiön tarkoituksena oli "ylläpitää ja levittää tunnustuksellista luterilaista uskoa". Tämä toteutui perustamalla jumalanpalvelusyhteisöjä. Niistä muodostui henkilöseurakuntia, joilla oli omat työntekijänsä.

Vuonna 2005 Luther-säätiö liittyi jäseneksi Ruotsin Missionsprovinseniin ja alkoi vihkiä omia pappeja. 2010 Luther-säätiö ja sen seurakunnat saivat oman piispan, Matti Väisäsen. Viimeistään oman Lähetyshiippakunnan myötä Luther-säätiön toiminta ajautui irralleen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnasta.

Nykyisin Luther-säätiö toimii oman ilmoituksensa mukaan Suomen evankelisluterilaisen Lähetyshiippakunnan taloudellisena ja julkisoikeudellisena taustayhteisönä.

Lähetyshiippakunnan verkkosivulla julkaistussa tuoreessa kirjoituksessa kysytään, miten Luther-säätiö on työssään onnistunut, ja vastataan:

"Jumala yksin kaiken näkee ja kerran punnitsee, mutta inhimillisesti katsoen voi kuitenkin jotakin todeta. Varmasti silloinen työnäky on kirkastunut ja tarkentunut matkan varrella. Sitä on koeteltu ja monet taistelut on käyty. Kirkkotaistelu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sisällä on siirtynyt kirkon rakennustyöhön Lähetyshiippakunnassa."

Luther-säätiöllä on toimintakeskus Koinonia Helsingissä.

Kuva: Kuvakaappaus Luther-säätiön verkkosivulta

Lue myös:

"Vaikeuksia ei puutu" – Lähetyshiippakunta aikoo tuplata toimintansa vuoteen 2025 mennessä

Lähetyshiippakunta on kirkkoon pettyneiden kriittinen yhteisö

"On tuomiokapitulilla otsaa" – Lähetyshiippakunnan erotetut papit vastaavat

Piskuisen lauman paimen (piispa Risto Soramiehen haastattelu vuodelta 2015)

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.