Maahanmuuttovirasto teki tiedonhankintamatkan Venäjälle ja selvitti Jehovan todistajien tilannetta

jehovan todistajien logo

Jehovan todistajiin kohdistuneet viranomaistoimet ovat jatkuneet Venäjällä vuoden 2019 aikana, kertoo Maahanmuuttoviraston (Migri) tuore maatietoraportti. Jehovan todistajien koteihin on esimerkiksi tehty kotietsintöjä ja heitä on pidätetty eri puolilla maata.

Migrin maatietopalvelun tutkijat vierailivat marras-joulukuussa tiedonhankintamatkalla Moskovassa. Tutkijat haastattelivat kansalaisjärjestöjä, asiantuntijoita, tutkijoita, kansainvälisiä järjestöjä ja viranomaisten edustajia.

Suomeen tuli viime vuonna Venäjältä 490 turvapaikanhakijaa. Heistä yli 100 oli Maahanmuuttoviraston arvion mukaan Jehovan todistajia. Tarkkaa tilastoa ei ole, sillä virasto ei tilastoi turvapaikkaperusteita tällä tasolla. Jehovan todistajille on tehty sekä myönteisiä että kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

Taustalla luokittelu äärijärjestöksi

Venäjän korkein oikeus luokitteli huhtikuussa 2017 Jehovan todistajien organisaation äärijärjestöksi ja sen virallinen toiminta kiellettiin. Päätöksen jälkeen Jehovan todistajiin on Venäjällä kohdistettu omaisuuden takavarikkoja, kotietsintöjä, pidätyksiä, tutkintavankeuksia, kotiaresteja ja matkustuskieltoja.

Vuoden 2019 alussa Jehovan todistaja tuomittiin vankeusrangaistukseen ekstremistiseksi luokitellun organisaation toiminnan järjestämisestä.

Yhteisön jäsenet ovat jatkaneet oikeuden päätöksen jälkeen toimintaansa, mutta moni pelkää joutuvansa oikeudelliseen vastuuseen. Lähetystyö ja rukoilu tapahtuvat nykyisin perhepiirissä ja yksityisasunnoissa, sillä kokouksia voidaan pitää lainvastaisina.

Jehovan todistajia on Venäjällä noin 170 000–175 000. Kevään 2017 jälkeen arviolta 5 000 yhteisön jäsentä on lähtenyt maasta. Jehovan todistajiin kohdistuneiden viranomaistoimien arvioidaan jatkuvan, mikä aiheuttaa maastamuuttoa myös tulevien vuosien aikana.

Maahanmuuttoviraston Venäjä-raportti on luettavissa täällä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Jehovan todistajat: Pidätettyjä jäseniämme on kidutettu Venäjällä

Asiantuntija: Jehovan todistajien kohtalo Venäjällä kertoo heikentyvästä uskonnonvapaudesta

Venäjän korkein oikeus julisti Jehovan todistajat äärijärjestöksi

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.