Maata Näkyvissä -festarit kokosi Turkuun nuortenryhmiä 170 seurakunnasta

Pohjoismaiden suurin kristillinen nuortentapahtuma, Maata Näkyvissä -festarit, keräsi viime viikonvaihteessa Turkuun nuortenryhmiä 170 seurakunnasta eri puolilta Suomea.

Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley) ja joukko Turun evankelis-luterilaisia seurakuntia. Festareita vietettiin tänä vuonna 35. kerran.

Järjestäjien mukaan osallistujia oli yhteensä 17 500. Luku saadaan, kun lasketaan yhteen viikonlopun kolmen päivän osallistujamäärät. Viime vuonna osallistujia oli noin tuhat enemmän.

Ohjelma koostui pääosin musiikista, raamattuopetuksesta ja yhdessäolosta.

– Kun olemme pohtineet sitä, mihin suuntaan festareita halutaan viedä, aina on tullut esille yhteisöllisyys. Tänä vuonna se on tuntunut konkreettisemmalta, tapahtuman projektipäällikkö Maaria Toskala sanoo tapahtuman tiedotteessa.

Viime vuosina Maata Näkyvissä -festareilla on haluttu lisätä nuorten osuutta myös lavalla. Messukeskuksessa järjestetyltä Open Stagelta on nostettu esiintyjiä Turkuhallin päälavalle.

Lauantain pääkonsertin alussa juhlittiin tapahtuman 35-vuotista taivalta visuaalisella katsauksella festareiden historiaan. Skriineillä nähtiin tunnelmia ensimmäisistä festareista lähtien.

– Halusimme tuoda esiin sekä festarien uskomatonta matkaa että sitä perustaa, jolle koko tapahtuma rakentuu, Maaria Toskala kertoo tiedotteessa.

Tapahtuman puhujavieraisiin kuului elinkautisvanki Lauri "Late" Johansson, joka odottaa hovioikeuden päätöksellä pääsyä ehdonalaiseen vapauteen. Johansson on lomillaan käynyt puhumassa hengellisissä tapahtumissa.

Juha Heinonen: Ehtoollisen puuttuminen ei juuri noussut esille

Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen kertoo Kotimaa24:lle, että järjestäjät saivat viikonlopun festareista nuorilta ja nuorisotyönohjaajilta paljon kiittäviä kommentteja.

– On upeaa, että seurakunnista vielä lähdetään joukolla liikkeelle. Toimintakulttuuri on muuttunut, eikä Suomessa ole enää muita tämän mittaluokan tapahtumia, jotka on suunnattu kristillisille nuorille.

Maata Näkyvissä -festarit on viime vuosina saanut runsaasti huomiota messukäytäntöjensä takia. Sley ei hyväksy naisten pappeutta, ja vuosikymmenten ajan tapahtuman perjantai-illan messussa alttarilla ovat toimineet vain miespuoliset papit.

Kesällä 2018 arkkipiispa Tapio Luoma linjasi, että festareilla ei saa järjestää enää naispapittomia messuja. Viime vuonna osallistujilla oli mahdollisuus lähteä kahdessa Turun kirkossa järjestettyihin messuihin, mutta tällä kertaa ehtoollismessua ei vietetty lainkaan. Päätöksestä ja asian taustoista voit lukea lisää Kotimaa24:n jutusta täältä.

Juha Heinonen toteaa, että festivaalin osallistujat tiesivät jo etukäteen ehtoollisen puuttumisesta, eikä asia juhlaviikonloppuna juurikaan noussut esille.

– Lähtökohtamme oli nyt se, että keskityttiin siihen, mitä oli tarjolla. Meillä oli monipuolinen ohjelma ja vaikutti siltä, että ihmisten kesken oli hyvä yhteys. Toki minuakin harmittaa se, että osallistujilla ei ollut ehtoollismahdollisuutta. Emme kuitenkaan halunneet miettiä asiaa tapahtuman ollessa käynnissä.

Sunnuntaina tapahtumassa vietettiin perinteiseen tapaan sanajumalanpalvelus.

Ensi vuoden Maata Näkyvissä -festivaalit pidetään 13.–15.11.2020 teemalla "Minulla on unelma". Tapahtuman ehtoollis- tai muitakaan linjauksia Heinonen ei halua vielä kommentoida.

– On sovittu, että palaveri pidetään, kun vuosi on vaihtunut. Meillä on hyvä keskusteluyhteys arkkipiispan kanssa.

Kuva: Johanna Passilahti / Maata Näkyvissä -festarit. Festareiden perjantai-ilta 2019.

Lue myös:

Maata Näkyvissä -festarit järjestetään ensi kertaa kokonaan ilman messua – nuoria ei viedä myöskään Turun kirkkoihin

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.