Malesiassa pidätetyt suomalaiset pääsivät Suomeen, toimintatapa herättää kritiikkiä – "Villejä toimijoita"

Malesiassa pidätetyt neljä suomalaista palasivat Helsinki-Vantaan lentoasemalle keskiviikkona illansuussa. Suomalaiset pidätettiin Malesiassa viime viikon tiistaina epäiltynä uskonnollisen materiaalin jakamisesta julkisilla paikoilla. Heidät vapautettiin viikon pidätettynä olemisen jälkeen.

Pidätettyjen joukkoon kuului suomalaisen kristillisen järjestön Joosua Mission toiminnanjohtaja Timo Valtonen, joka on toiminut kansanedustaja Mika Niikon (ps.) vaalipäällikkönä.

Valtonen esitteli lentokentällä kynää, jollaisia hän oli levittänyt Malesiassa, kertoo Helsingin Sanomat. Kynässä luki: Jeesus on tie, totuus ja elämä.

”Mistä tulee apu? Ylhäältä tulee. Olemme tulleet takaisin maanpäällisestä helvetistä. Se oli tuskaa. Kiitos Jumalalle”, Valtonen sanoi vastaanottajille HS:n mukaan.

Viime päivinä suomalaisten pidätystä ovat kommentoineet muun muassa Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson ja uskonnollisiin jännitteisiin keskittyvän ihmisoikeusjärjestö First Step Forumin suomalainen puheenjohtaja Eija-Riitta Korhola.

Rolf Steffansson kirjoitti Kotimaa24:n lukijablogissa, että neljän Malesiassa pidätetyn pääsy Suomeen on hyvä uutinen. Steffansson kuitenkin luonnehti nelikkoa "villeiksi toimijoiksi", joiden toimintaa on luonnehdittu lähetystyöksi mutta joiden menettelytavat eivät vastaa lähetystyöltä nykyään edellytettäviä standardeja.

Steffansson huomauttaa, että valtaosa maailman kristittyjä edustavista toimijoista on allekirjoittanut ekumeenisen dokumentin Kristillinen todistus moniuskontoisessa maailmassa. Siihen on kirjattu muun muassa lähetystyötä koskevia suosituksia.

Eija-Riitta Korhola iloitsee Sana-lehdessä neljän suomalaisen turvallisesta paluusta kotiin. Samalla hän toivoo ulkomailla tapahtuvaan evankeliointiin harkintaa, jotta työllä ei aiheutettaisi vahinkoa kohdemaan kristityille.

– Olen iloinen vapautettavien puolesta ja samalla siitä, että tämä tapaus tuo ihmisten tietoisuuteen uskonnonvapaustilannetta maailmalla. Kuitenkin toivon, että tästä otettaisiin opiksi ja harkittaisiin toimintatapoja huolellisemmin, Korhola sanoo Sanassa.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva. Timo Valtonen esitteli Helsinki-Vantaan lentoasemalla keskiviikkona kynää, joiden jakaminen johti pidätykseen Malesiassa.

Lue myös:

Uskonnollista materiaalia jakaneet suomalaiset lähetettiin kotiin Malesiasta – joutuivat kuulusteluihin Singaporessa

Neljä suomalaista pidätettiin Malesiassa, epäillään kristillisen materiaalin jakamisesta julkisella paikalla

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.