Malmin hautausmaan elokuvaesityksistä kantelu oikeusasiamiehelle ja rikosilmoitus poliisille

Elokuvaesitys Malmin hautausmalla

Malmin hautausmaalla Helsingissä elokuussa järjestettyyn Hautausmaa elää -kulttuuritapahtumaan kuuluneiden elokuvaesitysten perusteella oikeusasiamiehelle on tehty kantelu ja poliisille rikosilmoitus. Kantelu tehtiin jo aiemmin, rikosilmoitus on tuore.

Kulttuuritapahtuman ideoija hautausmaapappi Kai Sadinmaa kertoi viime perjantaina Facebook-päivityksessään, että poliisi oli ottanut yhteyttä ja kertonut saaneensa rikosilmoituksen Malmin hautausmaan elokuvaesityksistä ja kulttuuritapahtumasta.

Poliisi ei kuitenkaan salassapitosäädöksiin vedoten suostu tässä vaiheessa vahvistamaan Kotimaa24:lle sitä, onko rikosilmoitus tullut ja mitä se mahdollisesti tarkkaan ottaen koskee.

Kantelua ei otettu käsittelyyn

Eduskunnan oikeusasiamies ei ottanut hautausmaan elokuvaesityksistä tehtyä kantelua käsittelyyn, vaan palautti sen Helsingin seurakuntien hautaustoimen päällikölle Risto Lehdolle. Kanteluasiaa käsitellään seurakuntien omassa hallinnossa.

– Tarkoituksemme oli Malmin kulttuuritapahtuman avulla saada uusia näkökulmia hautausmaakulttuuriin. Hautausmaa on eläviä varten, sanoo Sadinmaan esimies Risto Lehto.

Lehto muistuttaa, että elokuvatapahtuma sujui rauhallisesti ja hautausmaan luonnetta kunnioittaen. Se tapahtui nurmikentällä hautakortteleiden ulkopuolella.

Lehto myös kertoo, että muissa Pohjoismaissa hautausmailla on jo pitempään järjestetty erilaisia kulttuuritapahtumia. Hän itse on Tanskassa ollut hautausmaalla, jossa näyttelijät astuivat esiin roolihahmoina tunnettujen henkilöiden kuten H. C. Andersenin haudan takaa.

Malmin hautausmaan kulttuuritapahtuma ja erityisesti elokuvaesitykset herättivät etukäteen kritiikkiä. Tapahtumaa vastaan kerättiin muun muassa adressi.

Kuva: Olli Seppälä. Risto Jarvan ohjaama elokuva Jäniksen vuosi oli toinen Malmin hautausmaalla illan pimettyä esitetty elokuva.

Lue myös:

1 500 ihmistä näki elokuvia Malmin hautausmaalla – kriittisiäkin ääniä kuultiin