Mari Leppänen piispanvaalin toisesta kierroksesta: Toivon että keskiössä on ihminen, eivät rakenteet

Turun arkkihiippakunnan piispanvaalin ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saanut Mari Leppänen toivoo, että vaalin toisella kierroksella katse on tulevassa eikä menneessä.

Arkkihiippakunnan hiippakuntadekaanina työskentelevän Leppäsen vastaehdokas toisella kierroksella on Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen. Vaalin ensimmäisen kierroksen tuloksesta voit lukea lisää täältä.

Mari Leppänen luonnehtii oloaan ”hirveän kiitolliseksi” ja samalla nöyräksi.

– Tämä on jo tähän mennessä ollut puolen vuoden matka. Olen päässyt julkisesti keskustelemaan kirkon tulevaisuudesta ja omasta näystäni ollen samalla jatkuvan arvioinnin ja keskustelun kohteena. Hämmentyneenäkin olen ollut mukana.

Leppäsen mukaan vaalin ensimmäisen kierroksen tulos oli ”aika odotettu”.

– Toisaalta en ole pitänyt mitään itsestään selvänä, koska meitä oli neljä vahvaa ehdokasta ja kaikki ovat tunnettuja hiippakunnassa. Eri ihmisten tekemien laskelmien perusteella tällaista tulosta kuitenkin saattoi odottaa.

Leppäsen ja Lehikoisen lisäksi vaalissa olivat mukana Helsingin Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka ja Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala.

– Tekee mieli tässä vaiheessa kiittää Kaisaa ja Heikkiä, Leppänen sanoo.

– Yhdessä käännettiin kirkon kelloja eteenpäin. Kaikkien kanssa oli hyvä käydä keskustelua. Muut katsoivat asioita kirkkoherran roolista käsin, minä hiippakuntadekaanin tehtävästä.

Heikki Arikka toi Leppäsen mukaan keskusteluihin pääkaupunkiseudun näkökulmaa ja seurakuntansa kokeiluja.

– Kaisa on arkkihiippakunnan pappisasessori, ja teemme hänen kanssaan koko ajan töitä yhdessä. Vaalissa esiin tulivat Kaisan ihmisoikeustaistelijan luonne ja teologinen näky.

”Kirkko voi olla taloudellisesti köyhä, mutta muuten se on rikas kirkko”

Toisen kierroksen vastaehdokastaan Jouni Lehikoista Mari Leppänen kutsuu kansanmieheksi, joka on tuonut esiin näkyään paikallisseurakunnan rakentamisesta. Hän toivoo, että vaalikeskustelut Lehikoisen kanssa syvenevät.

– Olemme erilaisia esimerkiksi ympäristöasioissa tai eettisissä kysymyksissä. Rakenteista on tähän mennessä vaalissa puhuttu paljon. Jatkossa toivon, että keskiössä olisi ihminen. Se, mitä ihminen perimmältään kaipaa ja miten Jumala lohduttaa.

Leppänen sanoo ajattelevansa, että myös piispan medianäkyvyyden tulee nousta kirkon uskosta käsin. Ihmisen puolustamisen pitää olla pääasia.

Äänten jakautumista toisella kierroksella Leppänen ei halua arvioida.

– Olen levollisella mielellä, hiippakunnan väki valitsee sen, joka on paras ja tässä käy niin kuin kuuluu käydä.

Leppänen sanoo, että haluaa suhtautua haasteisiin valoisasti.

– Kirkko voi olla taloudellisesti köyhä, mutta muuten se on rikas kirkko.

Lue myös:

Mari Leppänen ja Jouni Lehikoinen jatkoon Turun arkkihiippakunnan piispanvaalissa

Piispanvaalissa jatkava Jouni Lehikoinen: Kapitulin pitää valaa uskoa seurakuntiin kipeiden asioiden keskellä

Heikki Arikka ja Kaisa Huhtala putosivat piispanvaalin jatkokierrokselta – näin he kommentoivat tulosta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliHeikki Arikka ja Kaisa Huhtala putosivat piispanvaalin jatkokierrokselta – näin he kommentoivat tulosta
Seuraava artikkeli31 kirkolliskokouksen edustajaa luovutti arkkipiispalle sateenkaaripappien toimintaa vastustavan vetoomuksen

Ei näytettäviä viestejä