Marian ilmestyspäivä oli oikeasti eilen – miksi sitä vietetään tänään?

Marianpäivä eli Marian ilmestyspäivä oli eilen 25.3. eli tasan yhdeksän kuukautta ennen joulua. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa sitä juhlistetaan kuitenkin vasta tänään. Syynä on käytännöllisyys. Kirkollisia juhlapyhiä vietetään modernista elämänmenosta johtuen usein virallista päivää lähimpänä sunnuntaina.

Kirkollinen kalenteri kuitenkin joustaa. Esimerkkisi viime vuonna marianpäivä oli jo 13.3., koska 25.3. oli pitkäperjantai ja sitä seuraava sunnuntai oli pääsiäinen – sitä edellinen puolestaan palmusunnuntai. Sääntönä on, että kahta juhlapyhää ei vietetä yhtenä päivänä.

Marian ilmestyspäivä liittyy joulun tapahtumiin. Pyhäpäivän aiheena on se, kuinka enkeli Gabriel ilmestyy neitsyt Marialle ilmoittamaan Jeesuksen syntymisestä. Vielä 1700-luvulla luterilaisessa kirkossa vietettiin myös Marian käyntipäivää (2.7.), jolloin muisteltiin Marian vierailua Johannes Kastajan äidin Elisabetin luona.

Marian ilmestyspäivä 25.3. oli Suomessa vapaapäivä aina vuoteen 1955 saakka.

Luterilaisissa kirkoissa marianpäivän liturginen väri on valkoinen ja alttarikynttilöiden määrä on kuusi, mikä kertoo, että kyse on Kristus-pyhästä. Päivän otsikko on Herran palvelijatar.

Lue Kotimaan Digipostillasta Marian ilmestyspäivän saarnoja.

Kuva: Wikipedia. Osa Melozzo da Forlìn maalauksesta Pantheonissa Roomassa.

Edellinen artikkeliJaetut eväät keräsi Ouluun tuhat kiinnostunutta pohtimaan messua
Seuraava artikkeliEmme etuile jonossa – HS Teema listaa luterilaisuuden perintöä

Ei näytettäviä viestejä