Marttyyrineito Lucia tuo valoa vuoden pimeimpään aikaan

Lucia-neidoksi kruunattu Anna-Kajsa Edström Helsingin Tuomiokirkon portailla Lucian päivänä 13. joulukuuta 2017. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Lucia-neitoja kruunataan 13. joulukuuta eri puolilla Suomea myös kirkossa. Kyse ei silti ole virallisesta kirkollisesta juhlasta. Lucian päivänä ei esimerkiksi järjestetä erikseen luterilaisia jumalanpalveluksia, ellei päivä osu sunnuntaiksi.

Valtakunnallinen Lucia kruunataan Helsingin tuomiokirkossa. Hänen laskeutumisensa kirkon portaita pitkin hevosten vetämään vaunuun on suuri kansanjuhla.

Lucian päivän vietto on Suomen ruotsinkielisillä alueilla tärkeä adventin ajan juhla varsinkin päiväkodeissa ja kouluissa. Nykyisin myös suomenkielisillä alueilla on alettu viettää Lucian päivää.

Valtakunnallista Suomen Luciaa ja siihen liittyvää keräystä hallinnoi nykyisin yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan järjestö Folkhälsan yhteistyössä Hufvudstadsbladetin ja Svenska Ylen kanssa. Paikallisissa Lucia-tapahtumissa järjestäjinä ovat usein Folkhälsanin paikallisyhdistys ja esimerkiksi luterilainen seurakunta.

Lucia-neidon tehtävänä on tuoda valoa pimeään. Keskiaikaisen juliaanisen kalenterin mukaan Lucian päivä osui vuoden lyhimpään päivään, talvipäivänseisaukseen, mistä tulee erityisesti ajatus valon tuomisesta pimeään.

Ortodoksisessa ja katolisessa kalenterissa 13.12. on neitsytmarttyyri Lucian muistopäivä.

Myös vainottujen kristittyjen asiaa esillä pitävä Open Doors -järjestö on lähettänyt oman Lucian päivän viestinsä.

"Historiasta tiedämme, että Lucia kärsi marttyyrikuoleman keisari Diocletianuksen vainoissa 300-luvun alussa. Tuhansien nimettömien marttyyrien joukosta juuri tämä nuori nainen jäi pysyvästi kristilliseen perinteeseemme. Rohkea Lucia antoi valonsa, Kristuksen kirkkauden loistaa koko maailmaan. Tehdään mekin samoin", sanotaan viestissä.

Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa. Lucia-neidoksi 13.12.2017 kruunattu Anna-Kajsa Edström Helsingin tuomiokirkon portailla.