Matti Apunen: Kansainvälinen verokilpailu ei poistu piispojen päätöksellä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on vedonnut hyväosaisiin, jotta he osallistuisivat taloustalkoisiin. Vetoomus lähti myös kirkon suuntaan, ja piispatkin ovat olleet asiassa äänessä.

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan oikeudenmukainen yhteiskunta ei synny hyväntekeväisyydellä vaan oikeudenmukaisin päätöksin. Sen vuoksi arkkipiispa kannattaa hyväosaisten verotusta ja on valmis palkkansa laskuun verotuksen kautta.

Suomalaista elinkeinoelämää edistävän Elinkeinoelämän valtuuskunnan toimitusjohtaja Matti Apunen kuvailee piispojen ratkaisua ”hiukan liian helpoksi”.

– Jos piispat käyvät talouspoliittista keskustelua, sitä pitää käydä talouden termein. Verotuksen tuottoa kuvaava viiva ei ole suora ja kohti koillista. Toisin sanoen valtion tulot eivät automaattisesti kasva, kun veroa joltain osin kiristetään. Ja edelleen: esimerkiksi kansainvälinen verokilpailu ei poistu piispojen päätöksellä.

Apunen kysyy, onko verojen kiristäminen oikeudenmukaista, jos sen tuloksena verokertymä pienenee ja huono-osaisille riittää entistä vähemmän jaettavaa?

– Sitä paitsi kireämpi verotus ei poista niitä rakenteellisia ongelmia, joiden vuoksi esimerkiksi sosiaali- ja terveysmenomme kasvavat jyrkemmin kuin työn tuottavuus.

Piispat kasvun ja sitä kautta hyvän asialle

Matti Apunen katsoo, ettei kyse ole siitä, ovatko piispat vasemmiston vai oikeiston asialla.

– Heidän pitäisi olla talouden kasvun ja kilpailukyvyn asialla, koska tuottava talous voi tehdä enemmän hyvää.

Apunen toteaa, että Suomen veroaste on jo nyt korkea ja hyvätuloisten verotusta on kiristetty viime vuosina. Hän tarkentaa, että hyvätuloisin viidennes maksoi vuonna 2013 yli puolet kaikista kotitalouksien maksamista tulonsiirroista eli välittömistä veroista ja sosiaaliturvamaksuista.

– Minun henkilökohtainen veroasteeni on liki 60. Toisin sanoen minun hyvillä tuloillani, menoillani ja kulutuksellani maksan jokaisesta ansaitsemastani eurosta noin 60 senttiä erilaisia veroja. Mikä olisi oikeudenmukainen määrä? 70? 80?

Apusen mukaan aidosti hyvätuloisia on Suomessa niin vähän, että heitä verottamalla valtiontaloutta ei saada tasapainoon.

– Tai sitten hyvätuloiset on verotettava kerralla niin kuiviin että toista kertaa ei tule.

Apunen näkee pääministeri Sipilän hakevan ensi sijassa esimerkkiä ja solidaarisuuden osoituksia. Omalta osaltaan hallitus on ilmoittanut olevansa siihen valmis.

– Esimerkin merkityksen ymmärrän, mutta pelkään pahoin, että esimerkkisuorituksen jälkeen sama keskustelu käynnistyy saman tien uudelleen.

Liberalismin tuomitseva väärillä raiteilla

Yhtälön toinen puoli on Apusen mukaan maltillinen palkkaratkaisu, jolla tavoitellaan suomalaisen tuotteen hintakilpailukyvyn parantamista niin, että tuote käy maailmalla kaupaksi.

– Jos tuote ei käy kaupaksi, pian ei ole tätä työtä – huonolla tai paremmalla palkalla. Työtön ihminen on varmasti huonommassa asemassa kuin maltillisella palkalla työtä tekevä.

– Taloudellinen vapaus on tuottanut maailmaan ennenäkemättömän määrän hyvää jaettavaksi. Tiedämme tämän, koska meillä on rinnakkaistodellisuus, suljetut taloudet. Ne menestyvät aina huonommin ja yleensä alistavat kansalaisensa pakolla. Jos piispat tuomitsevat liberalismin, he ovat täysin väärillä raiteilla, Matti Apunen jatkaa.

Porvoon piispa Björn Vikströmin mielestä hallitukselta ei löytynyt kanttia nostaa hyväosaisten verotusta. Vikströmin mukaan hallitus vetoaa piispan mielestä individualistisen uusliberalismin hengessä yksilöiden moraaliseen vastuuseen.

Matti Apunen kysyy, mitä vikaa on yksilöllisen moraalisen vastuun kantamisessa.

– Kuvittelin joskus, että oma moraalinen vastuu oli osa kirkon ydinsanomaa, eikä raskaampi verotus. Kolehtia kannattaa edelleen kerätä ja siihen kannattaa osallistua.

Apunen toteaa, ettei 5 prosentin palkka-ale ole hänelle henkilökohtaisesti ongelma hallituksen esimerkin mukaan.

– Mutta verojen määräähän sekin kutistaa, hän jatkaa.

– Viikoittaisen työajan pidentäminen kahdella tunnilla käy kyllä. Veronkorotuksia en kannata.

Kuva: EVA

Lue myös:

Eero Huovinen: ”Tarvitsemme sekä verotusta että kolehteja”

Yle: Arkkipiispa valmis alentamaan palkkaansa

Piispat vastaavat Sipilälle: Köyhyyden poistaminen ei ole hyväntekeväisyyttä

”Kohtuuteen vetoaminen on paikallaan” – Piispat vastaavat Sipilälle

Edellinen artikkeliKansliapäällikkö: Suhtautuminen eutanasiaan ei ratkea internet-paneelissa
Seuraava artikkeliValomerkki: Pakilassa jaetaan Helsingin isoimmat diakonia-avustukset

Ei näytettäviä viestejä