”Mediassa vanhoillislestadiolaisuus näyttää usein kummalliselta”

Vanhoillilestadiolainen liike on viime vuosina ollut julkisuudessa entistä enemmän. Eläkkeelle siirtyvä Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen pääsihteeri Aimo Hautamäki näkee, että kyse on toisaalta siitä, että netti haastaa avoimuudellaan ennen hieman sulkeutuneen liikkeen ja toisaalta siitä, media on muuttunut sensaatiohakuiseksi.

- Netin haaste on siinä, että uudestaan ja uudestaan on pitänyt selvittää miten me elämme ja mitä uskomme. Usein tämä viesti uhkaa kuitenkin jäädä jalkoihin, Hautamäki sanoo.

- Erityisesti nimetön verkkokeskustelu vie väärille urille, sillä nimetön omaksuu helposti roolin, joka ei vastaa todellisen ihmisen mielipiteitä. Kommunikaatio toimii parhaiten omalla nimellä ja mieluiten kasvotusten, Hautamäki linjaa.

- Mediassa meidän liikkeemme näkemykset näyttävät helposti kummallisilta, kun ne laitetaan suoraan liberaaleja näkemyksiä vastaan. Vanhoillislestadiolaisuus on selvärajainen yhteisö ja sen sisällä vallitsevat selkeät käsitykset, joten se on helppo kohde sensaatiohakuiselle medialle.

Hautamäki summaa vanhoillislestdiolaista vaikuttamista, toteamalla, että pitää saarnata, mutta tulosvastuu on Jumalalla.

- Emme edusta ratkaisukristillisyyttä. Pidämme esillä Jumalan sanaa ja se saa vaikuttaa ihmisessä. Olemme vain kylvömiehiä. Jumala on kasvun antaja. Haluamme myös, että kirkko pysyy kirkkona.

Hautamäki sanoo, että vuosikymmenten mittaan ihmisen perustarpeet eivät muutu.

- Juuri nyt ihmiset kaipaavat Jumalan sanaan perustuvia vanhoja arvoja, peruspilareita elämäänsä, turvaa ja pysyvyyttä, jotain josta pitää kiinni.

Aimo Hautamäki tuli SRK:n pääsihteeriksi 2001. Hän jää eläkkeelle 1.4. Hautamäen seuraaja pääsihteerinä on Tuomas Hänninen.

(Kuva: Olli Seppälä)