Mielipide: Voiko kristityksi käännyttää?

Usein kristittyjä syytetään siitä, että he yrittävät käännyttää toisia ihmisiä kristinuskoon. Pitääkö tämä paikkansa ja voiko ihminen käännyttää toisen ihmisen uskoon? Vastaus on Raamatun perusteella selkeästi, että ei voi. Kristilliseen yhteisöön tai kirkkoon voi kyllä toisen ihmisen saada liittymään, mutta Jumalan lapseksi voi ihmisen uudestisynnyttää vain Jumala.

Apostoli Jaakobin mukaan Jumalan totuuden sana, eli evankeliumi, toimii armonvälineenä synnyttäen uskon Kristukseen (Jaak. 1:18). Jumala synnyttää meidät tahtonsa mukaan, eli pelastus tapahtuu aina Jumalan, eikä koskaan ihmisen aloitteesta. Pelastus on aina Jumalan teko.

Ihminen voi tehdä ratkaisun puolesta tai vastaan silloin, kun Jumala kutsuu häntä. Järjestys on selkeä, ensin tulee Jumalan kutsu/evankeliumin kuuleminen – sitten suostuminen sen vastaanottamiseen – ja sen seurauksena Pyhän Hengen vaikuttama usko.

Kukaan ei pelastu vastoin omaa tahtoaan. Ihminen ei pysty tekemään aloitetta Jumalan puoleen, koska hänen tahtonsa siinä asiassa on syntiinlankeemuksesta johtuen sidottu eikä kukaan tule Jeesuksen omaksi ilman, että Jumala häntä ensin vetää (Joh. 6:44).

Mitä ihminen sitten voi tehdä? Hän voi julistaa toiselle ihmiselle evankeliumia. Silloin kun Jumalan kutsu kohtaa ihmisen, hänen tahtonsa vapautuu ja hän voi valita, ottaako kutsun vastaan vai ei (Joh.1:12).

Kuva: Jussi Rytkönen

Lue myös:

Onko uskoontulo välttämätöntä?

Uskoontulon tärkeys rippikoulussa jakaa kirkon työntekijöitä – muuten perusteista vallitsee laaja yksimielisyys

Edellinen artikkeliTutkimus: Onko nykyihmisellä enää kutsumuksia?
Seuraava artikkeliPiispa Häkkinen kuvamanipulaatiosta: ”En voi hyväksyä tällaista totuuden vääristelyä”

Ei näytettäviä viestejä