Mikkelin tuomiokapituli irtisanoi Pertunmaalla työskennelleen Mäntyharjun seurakunnan kappalaisen

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli on irtisanonut Mäntyharjun seurakunnan kappalaisen. Asiasta uutisoivat muun muassa paikallislehdet Pitäjänuutiset ja Itä-Häme. Tuomiokapituli teki asiasta päätöksen istunnossaan 12. helmikuuta ja avasi viran haettavaksi 27. maaliskuuta.

Mäntyharjun seurakunnan kirkkoneuvosto päätti 9. tammikuuta esittää tuomiokapitulille Pertunmaan kappeliseurakunnan kappalaisen irtisanomista. Kirkkoneuvosto pyysi asiasta lausuntoa Pertunmaan kappeliseurakunnan kappelineuvostolta. Neuvosto puolsi irtisanomista yksimielisesti.

Irtisanomisen taustalla on kappalaisen 28.11.2017 saama varoitus. Tuomiokapitulin pöytäkirjan mukaan sen syynä olivat ”toistuneet laiminlyönnit viranhoidossa, viranhoidossa tarvittavien perustaitojen osaamattomuus, salassapitovelvollisuuden ja yksityisyydensuojan rikkominen ja papille epäasiallinen käyttäytyminen”.

Kirkkoneuvoston mukaan papin viranhoito ei varoituksesta huolimatta parantunut. Papin toiminta rasitti työyhteisöä, kirkkoneuvosto toteaa.

Tuomiokapitulin mukaan kappalainen ei ole menetellyt ”annettujen ohjeiden mukaisesti tilaisuuksien varaamista, merkitsemistä ja niistä ilmoittamista koskevissa asioissa”. Lisäksi hän on kertonut työyhteisökonsultaatiossa käytyjen luottamuksellisten keskustelujen sisällöistä täysin ulkopuoliselle taholle ja siinä yhteydessä esittänyt ulkopuoliselle myös työtoveriaan koskevia moitteita, kapitulin pöytäkirjassa todetaan.

Kappalainen kertoi vastineessaan tuomiokapitulille, että osa asioista perustuu ”osittain kuulopuheisiin ja toisen käden tietoihin”. Hänen mukaansa raportissa on myös syytöksiä, joihin ei hänen mukaansa löytyisi juridisia perusteluja. Kappalainen myöntää, että on varmasti tehnyt virheitä, ”mutta ei pahassa tarkoituksessa eikä vahingoittamis- tai loukkaamistarkoituksessa”.

Kappalainen lähetti myös piispalle ja lakimiesasessorille viestin ennen tuomiokapitulin istuntoa. Siinä hän kertoi, ettei vastusta irtisanomista eikä valita päätöksestä.

Tuomiokapituli katsoi johtopäätöksissään, että kokonaisarvion perusteella sillä on asialliset ja painavat syyt irtisanoa kappalainen virastaan.

Kuva:
Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKolmas ehdokas Oulun piispanvaaliin – Niilo Pesonen ilmoitettiin virallisesti mukaan
Seuraava artikkeliKirkko lähti mukaan pelistriimaukseen – Ristiohjaimeen kaivataan lisää pelaajia

Ei näytettäviä viestejä