Mikko Heikka yllättyi itsekin löydöstään – uskontojen vuorovaikutus tuo toivoa

Mikko Heikan kirjan julkistamistilaisuus

Espoon hiippakunnan piispa emeritus Mikko Heikan uusin kirja Uskonnot kohtaavat, mahdollisuus parempaan maailmaan julkistettiin tänään Helsingin tuomiokirkon kryptassa. Kirja luo toiveikkaan näkökulman uskontojen kohtaamiseen ja merkitykseen maailmassa.

Heikka päätyy kirjassaan toteamaan, että maailman suurten uskontojen vuorovaikutuksella on ratkaiseva merkitys maailman tulevaisuudelle, kun ekologiset ja poliittiset kriisit saavat kansat liikkeelle.

Kirjailija on itsekin hieman hämmentynyt johtoajatuksestaan, joka on aivan päinvastainen kuin mitä uskontojen vuorovaikutuksen seurauksista yleensä ajatellaan. Se ei ollut teesi, jota hän lähti tutkimaan.

– Ei ollut tarkoitus, että ajattelisin noin. Ajatus nousee orgaanisesti esiin tekstistä, Heikka totesi julkistamistilaisuudessa ja luonnehti kirjaansa toiveikkaaksi.

Heikka esittää, että juuri uskontojen erilaisuudesta rakentuu elämän arvokkuus. Voimakkaan muutoksen keskellä uskontojen itseymmärrys on lisääntynyt. Se näkyy vaikkapa siinä, miten islamin uskonoppineet tulkitsevat jihad-käsitettä uskontonsa arvoista käsin väkivallattoman vastarinnan käsitteenä.

Uskonnot ovat Heikan mukaan itse asiassa sitkeitä ja uudistusvoimaisia. Ne ovat myös viime vuosina lähentyneet toisiaan. Vuorovaikutus muuttaa niiden keskinäistä suhdetta.

Kuva: Freija Özcan. Johtava opettaja Suaad Onniselkä, juutalaisen koulun opettaja Daniel Weintraub ja Kirkkohallituksen asiantuntija Elina Hellqvist demonstroivat yliopistonlehtori Pekka Lindqvistin johdolla julkistamistilaisuudessa, miten kuuntelevaa dialogia käydään uskontojen erilaisuudesta. Taustalla Mikko Heikka ja tilaisuuden juontanut Taneli Heikka.

Lue myös

Ruotsissa uskontodialogi on käytännöllisempää kuin Suomessa

Kommentti: Nyt on lupa uskontodialogiin