Miksi kirkko tiedotti eroista ja liittymisistä kovimpana eropäivänä?

Eroakirkosta.fi-palvelun tiedottaja Petri Karisma arvelee, että kirkon oma tiedote lisäsi kirkosta eroamisia vuoden viimeisenä päivänä. Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotuspäällikkö Iiris Kivimäki valottaa kirkon tiedotuspolitiikkaa.

Kirkko tiedotti puolen päivän jälkeen 31.12. vuoden 2012 kirkosta eroamisen ja liittymisen tilastoista. Kirkolla oli positiivista kerrottavaa, kirkkoon liittymisissä tehtiin uusi ennätys. Ikävää kirkon kannalta oli sen sijaan se, että kirkosta eroajiakin oli jälleen paljon, todennäköisesti neljänneksi suurin vuosittainen määrä.

Eroakirkosta.fi-sivuston tiedottaja Petri Karisma katsoo, että kirkko itse vaikutti tiedottamalla tilastoista jo 31.12. siihen, että ihmisiä erosi kirkosta vuoden viimeisenä päivänä enemmän kuin ilman tiedotusta olisi eronnut. Tämän Karisma perustaa siihen, että aina kun kirkko on uutisissa, eroja tulee enemmän. Lisäksi eroamisen lisääntymistä lisäsi hänen arvionsa mukaansa myös se, että vuoden viimeisenä päivänä kirkosta eroamalla välttyy maksamasta seuraavan vuoden kirkollisveroja.

- Kirkko ikään kuin tiedotti, että nyt kannattaa erota kirkosta, kun vuosikin on vaihtumassa. Kun MTV3 uutisoi noin klo 22 kirkkoon liittymisistä ja eroista, eroakirkosta-palvelusta erottiin aktiivisisesti vielä kello 22-23, vaikka normaalisti eroaminen hiipuu silloin, Karisma sanoo.

Hän arvioi että, jos kirkko olisi tiedottanut vasta 1.1. erojen määrä olisi jäänyt pienemmäksi.

Miksikään kovin huimaksi erojen määrä (1556 eroakirkosta-palvelun mukaan) ei kuitenkaan 31.12. yltänyt, jos määrää vertaa edellisten vuosien viimeisten päivien määrään. Tähän ehkä vaikutti sekin, että STT ei tiettävästi uutisoinut kirkon tilastoista 31.12. lainkaan.

Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotuspäällikkö Iiris Kivimäki perustelee kirkon tiedotuslinjaa avoimuudella ja julkisuudella.

- Media kyselee tarkempia lukuja kirkon tiedotuskeskuksesta, koska vapaa-ajattelijat aloittavat oman tiedottamisensa kirkosta eroamisen mahdollisuudesta hyvissä ajoin marras-joulukuussa. Toimittajat haluavat faktatietoa myös kirkolta, koska vapaa-ajattelijoiden uutisoimat aiheet pelaavat paljon myös mielikuvilla kuten esimerkiksi 20.11.2012 heidän julkaisemansa uutinen "Eroakirkosta.fi rikkoi kolmannesmiljoonan eroajan rajan". Se luo mielikuvaa miljoonista eroamisista, vaikka kyse on palvelun kautta yhdenksän vuoden aikana eroaan hakeneesta 333 000 ihmisestä, Kivimäki sanoo.

Kivimäki toteaa, että kirkon tutkimuskeskuksen kanssa viestintä on hoidettu samalla tavalla kuin tänä vuonna jo viiden vuoden ajan. Hänen mukaansa on tärkeää, että kirkko itse tiedottaa siihen liittyneistä ja eronneista.

- Tiedottamisen ajankohta määräytyy siitä, miten viikonloppu osuu uuden vuoden päivään. Joskus on tiedotettu uuden vuoden puolella.

Kirkko haluaa pitää tiedottamisellaan aloitteen omissa käsissä ja se tilaa tiedotteensa luvut Väestörekisterikeskuksesta. Myöhemmin alkuvuodesta kirkko vielä tarkentaa uudella tiedotteella tarkat luvut myös vuoden viimeisien päivien liittymisten ja eroamisten osalta.

Lue myös: Kirkkoon liittyjiä jälleen ennätysmäärä