Miksi niin moni ortodoksikirkko jäi pois Suuresta synodista?

Kreetalla juhannuksen tienoilla pidetty ortodoksien Pyhä ja suuri synodi kärsi osanottajakadosta. Suomen ortodoksisen kirkon Ort.fi-sivuilla pohditaan syitä osallistumisen peruuttamiseen.

Suurinta huomiota herätti Venäjän ortodoksisen kirkon ilmoitus jättäytyä pois vain kymmenen päivää ennen synodia. Ort.fi-sivun varsin suorasukaisessa tekstissä – jonka kirjoittajaa ei mainita – syyksi sanotaan, että osallistumisen peruuntuminen voi johtua "vain Venäjän ja lännen välisestä kriisistä ja Ukrainan sodasta".

Kotimaa24:n haastattelussa synodin alla metropoliitta Ambrosius vakuutti, että asiaan ei liity kirkko- tai muutakaan politiikkaa.

– Ukrainan tilanne ei liity asiaan, Ambrosius sanoi.

Syyksi Georgian kirkon poisjäämiselle on tarjottu seka-avioliittoja koskevaa linjausta, jota Georgia ei voi hyväksyä. Ort.fi:n jutun mukaan todelliset syyt ovat kuitenkin "maan herkät suhteet pohjoista suurvaltaa Venäjää kohtaan."

Bulgarian kirkon poisjäämisen syyksi Orti.fi-sivulla sanotaan Bulgarian patriarkan asema. Patriarkalla ei arvonimestään huolimatta ole kirkon priimaksen oikeuksia. Bulgarian patriarkka hyväksyi kirkonjohtajien kanssa synodin asiakirjat, jotka muut Bulgarian piispat sisäpoliittisista syistä myöhemmin hylkäsivät ja estivät äänestyksellä kirkon osallistumisen synodiin.

Myöskään Antiokian patriarkaatti ei osallistunut Kreetan synodiin. Poisjäämiseen viralliseksi syyksi sanottiin oikeudellinen kiista Jerusalemin patriarkaatin kanssa. Antiokian patriarkaatti oli kuitenkin Ort.fi:n mukaan lisäksi pettynyt siihen, ettei sille tärkeää kalenterikysymystä otettu Synodin käsittelyyn.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Ambrosius: Ortodoksien kokoontuminen Kreetalla on tynkäsynodi

Venäjän kirkko on jäämässä pois yleisortodoksisesta synodista