Ministeri Grahn-Laasonen: "Kirkko on nuorille etäinen, mutta sen edustamat asiat ovat tärkeitä"

Opetusministeri sanni Grahn-Laasonen kirkolliskokouksessa keväällä 2017

Seurakuntavaaleissa on tärkeää saada nuoret äänestämään, totesi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) tervehdyksessään kirkolliskokoukselle keskiviikkona. Hän huomautti, että seurakuntavaalit ovat Suomen ainoat vaalit, joissa äänioikeus on jo 16-vuotiailla. Samanaikaisesti seurakuntavaaleissa valituista yli 40 prosenttia on täyttänyt 60 vuotta. Vaaleissa valitaan yli 8 500 luottamushenkilöä.

– Seurakuntien luottamushenkilöistä vain kuusi prosenttia on alle 30-vuotiaita. Nuorten osallisuus onkin tärkeää, ja monet järjestöt ovat jo työssä nuorten innostamiseksi seurakuntavaaleihin, Grahn-Laasonen sanoi.

– Arvotutkimuksissa nuorten arvot ja asenteet ovat toisenlaisia kuin vanhemman väestön. Kirkko on nuorille etäinen, mutta kirkon edustamat asiat ovat tärkeitä.

Opetusministeri Grahn-Laasonen kertoi toivovansa, että kirkko jatkossakin olisi paikka, jossa erilaiset ja erimieliset ihmiset tulevat yhteen. Hänen mukaansa on huolestuttavaa, jos kirkon päätöksenteossa nuorten ääni jää kuulumatta ja heidän arvomaailmaansa ei oteta huomioon.

– Apostoli Paavalin ohjeena oli olla ”juutalaisille juutalainen ja kreikkalaisille kreikkalainen”, jotta evankeliumin ilosanoma kuuluisi kaikille. Siksi tarvitaan tuota yhteistyön ja moniäänisyyden eetosta, jotta kirkko ei näyttäisi nuorille sukupolvillemme vieraita kasvoja.

Grahn-Laasonen puhui myös siitä, kuinka kirkolla on oma tärkeä roolinsa lasten, nuorten ja perheiden palvelujen järjestelemisessä. Hän toivoi, että "kuntien ja maakuntien palvelut sekä järjestöjen ja seurakuntien toiminta ja palvelut muodostavat lapsia ja perheitä palvelevan kokonaisuuden".

Puheensa lopuksi Grahn-Laasonen kiitti arkkipiispa Kari Mäkistä yhteistyöstä.

Kuva: Olli Seppälä. Kuva kirkolliskokouksesta keväältä 2017.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

3 kommenttia

 • Leena Kotila sanoo:

  Kyllä tämä Grahn-Laasonen on outo tyyppi kirkollisesta näkökulmasta. Eikös hän tässä taannoin selittänyt, että ei raha mitään merkitse vcaan osallisuus. Lastentarhanopettajasisareni, itse paitsi opiskellut kaiken aikaa lisää, nyt erityisesikoulun opettaja, kertoi että hän, tämä Grahn-Laasonen tällä tapaa otti kantaa raha-asioihin.

  Voi voi. Rahattomuus tuo tavallisimmin myötään sen osattomuuden. Jos 1700 eurolla/kk pitää ruokkia neljä omaa lasta, huolehtia näiden pääsystä “osallisuuteen” esimerkiksi musiikkiopintoihin (maksaa rahaa!!) kuvataideopintoihin (maksaa rahaa!!) ateriayhteyteen kotona (maksaa rahaa!!) eikä puoliso ansaitse yhtään enempää, mitä tällä naisella on asiaa kirkollisiin julkaisuihin, kun ei tämän vertaa ymmärrä…

  Meillä oli aivan ilman kirkkoa siinä välissä häsläämässä onni työkykyyn (kiitos Jumalalle) kun tarvittiin eniten rahaa (osallisuutta!!!) jotta nyt nämä neljä on saatettu aikuisikään ja opintoihin, jopista tietääkseni Grahn-Laasonen on äänestämässä maksullisuuden puolesta. Kuinkas sitten suu pannaan, osattomuus siinä kyllä kolkuttelee ovella, vaikka tenavat ovat jo suorineet itsensä Sibelius-Akatemiaan, Aalto-yliopistoon, muotoiluinstituuttiin ja merkillisenä mutaationa ympäristöinsinöörin koulutukseen. Täytyy luopua niistä osallisuuksista sitten vaan. Mummo ja vaari saavat eläkettä 1600 euroa (luokanopettajia) eikä tänne putoile juuri enempää.

  Grahn-Laasonen voisi ottaa nämä neljä kummilapsikseen ja huolehtia siitä (taloudellisesti) että suoriutuvat ammatteihinsa. Sitten hänen sopii puhua uskonnostaankin. Tervetuloa. Minulta saa tarkemmat yhteystiedot.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Leena Kotila sanoo:

   Saikos rouva Grahn-Laasonen tämän vastauksen? Ei ole kuulunut yhtikä mitään täälläpäin. Odotamme suurella kiinnostuksella, koko suku!!

   Rouva Laasosen olisi hyvä huomioida: Meitä opn sangen monta äänioikeutettua yksin tässä perheessä.

   Muistuttaisin rouvalle myös Luukkaan evankeliumin Lasarus-vertausta. Hän tuskin sitä tuntee.

   Oli muuan rikas mies, joka vietti elämänsä juhlahumussa ja epäilemättä siis osallisuudessa. Yhtä hyvin nykyään voitaisi saarnata rouvasta. Rouvan portin juuressa makasi kerjäläinen, tunnetaan nimellä Lasarus. Sairas kerjäläinen. Koiratkin tuilivat ja nuolivat Lasaruksen paiseita. Sitten kumpikin kuoli. Varakas sai hautajaiset, köyhä kuopattiin.

   Kas ihmettä: Tarina ei pääty siihen.

   Köyhä vietiin isä Abrahamin luokse lohdutettavaksi, rikasta grillattiin sitten muuten vain. Kun rikas näki Lasaruksen, heräsi jokin ymmärrys osallisuudesta ja osattomuudesta.

   Milloin saamme tästä saarnan niihin jumalanpalveluksiin joihin ministeriöt ja kansanedustuslaitos osallistuvat?

   Olisipa siitä Jaana Hallamaasta sentään tullut Helsingin piispa. Olisi havaintokykyä Lasaruksille, olisi rohkeutta avata suunsa. Tykkäsin ennen ettei hän oikein sopisi eikä varsinkaan viihtyisi.

   Ilmeisesti tämä ei muuten vaan osu tekstiksi, kun pitäisi puhua asiaa eikä yleispätevää höpinää. Sehän on sitten vain valitettavaa huonoa onnea.

   Mutta terveiset, terveiset sille rouvalle. Hän voisi lukea vaikka koko Luukkaan evankeljumin. Keljuttaisi ehkä vähän, mutta semmoiseen ei menehdy. Voisiko toimitus saattaa terveiset perille, kun typerän artikkelinkin tekaisi?

   Risto Korhoselle: Kirkolliskokouksen suuret huolet eivät ole aikoihin koskettaneet kerjäläisiä. Jokainen suomalainen tietää, että siellä kuljetaan ryppyotsin miettimässä mitä noille syntymähomoille pitäisi, kun eivät ole eivätkä suostu vaihtamaan sitä homouttaan.

   Mitähän se Jumala meistä ajattelee?

   Viis nyt rouva Laasosestas — jos sai yhden leiviskän, paras kaivaa sekin kokomustiin multiin. Älkää tuomitko jne. Ihan raamatullinen esikuvahan hän on.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Korhonen sanoo:

  Kirkollisvaalien äänestysprosentti kertoo hyvin siitä, kuinka suurta osaa kansasta “osallisuus” kirkossa kiinnostaa. Mutta ainakin kirkko on jatkossakin paikka, jossa erimieliset ihmiset ottavat yhteen;)

  Ministerin tervehtimä kirkolliskokous muuten vain lyö lisää löylyä nuorten vieraannuttamisessa, arvaatte varmaan minkä asian avulla.

  Ilmoita asiaton kommentti