Ministeri Grahn-Laasonen: "Kirkko on nuorille etäinen, mutta sen edustamat asiat ovat tärkeitä"

Opetusministeri sanni Grahn-Laasonen kirkolliskokouksessa keväällä 2017

Seurakuntavaaleissa on tärkeää saada nuoret äänestämään, totesi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) tervehdyksessään kirkolliskokoukselle keskiviikkona. Hän huomautti, että seurakuntavaalit ovat Suomen ainoat vaalit, joissa äänioikeus on jo 16-vuotiailla. Samanaikaisesti seurakuntavaaleissa valituista yli 40 prosenttia on täyttänyt 60 vuotta. Vaaleissa valitaan yli 8 500 luottamushenkilöä.

– Seurakuntien luottamushenkilöistä vain kuusi prosenttia on alle 30-vuotiaita. Nuorten osallisuus onkin tärkeää, ja monet järjestöt ovat jo työssä nuorten innostamiseksi seurakuntavaaleihin, Grahn-Laasonen sanoi.

– Arvotutkimuksissa nuorten arvot ja asenteet ovat toisenlaisia kuin vanhemman väestön. Kirkko on nuorille etäinen, mutta kirkon edustamat asiat ovat tärkeitä.

Opetusministeri Grahn-Laasonen kertoi toivovansa, että kirkko jatkossakin olisi paikka, jossa erilaiset ja erimieliset ihmiset tulevat yhteen. Hänen mukaansa on huolestuttavaa, jos kirkon päätöksenteossa nuorten ääni jää kuulumatta ja heidän arvomaailmaansa ei oteta huomioon.

– Apostoli Paavalin ohjeena oli olla ”juutalaisille juutalainen ja kreikkalaisille kreikkalainen”, jotta evankeliumin ilosanoma kuuluisi kaikille. Siksi tarvitaan tuota yhteistyön ja moniäänisyyden eetosta, jotta kirkko ei näyttäisi nuorille sukupolvillemme vieraita kasvoja.

Grahn-Laasonen puhui myös siitä, kuinka kirkolla on oma tärkeä roolinsa lasten, nuorten ja perheiden palvelujen järjestelemisessä. Hän toivoi, että "kuntien ja maakuntien palvelut sekä järjestöjen ja seurakuntien toiminta ja palvelut muodostavat lapsia ja perheitä palvelevan kokonaisuuden".

Puheensa lopuksi Grahn-Laasonen kiitti arkkipiispa Kari Mäkistä yhteistyöstä.

Kuva: Olli Seppälä. Kuva kirkolliskokouksesta keväältä 2017.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.