Miss Gay Finlandiksi valittu lastenohjaaja Noora Kalpio: "Kirkkoa kohtaan on paljon pelkoa"

Miss Gay Finland 2017 Noora Kalpio. Työskentelee Orimattilan seurakunnassa lastenohjaajana.

Orimattilan seurakunnan lastenohjaaja Noora Kalpio valittiin tämänvuotiseksi Miss Gay Finlandiksi keskiviikkoiltana. Kesälomiaan viettävä Kalpio kertoo heränneensä torstaiaamuna ajatellen, että vau, mitä ihmettä eilen tapahtui.

– Mietin myös paljon niitä ihmisiä, keiden tarinoita olen kuullut. Toivon, että olisin myös muille sysäys siihen, että he uskaltaisivat kaikki olla, keitä he ovat.

Työssään päivä- ja perhekerhojen ohjaajana Kalpio ei käsittele seksuaalisuuttaan tai seksuaalieettisiä kysymyksiä pahemmin käsittele. Hän toki tuo esiin arvonsa, jos puheenaihe liippaa niitä läheltä.

– Kerran eräs lapsi totesi tasa-arvoisen avioliittolain mentyä läpi, että naisetkin saa nyt mennä naimisiin. Sanoin, että nii-in. Jokaisella on oikeus rakastaa ja olla sen ihmisen kanssa, kenen kanssa haluaakin olla.

"Toivon, että saan rakennettua jonkinlaista siltaa ja yhteisymmärrystä ihmisten välillä"

Toissa päivänä sateenkaariväen asioista puhumisesta tuli hänelle vuoden pesti. Miss Gay Finlandiksi valitaan "valovoimainen, fiksu ja persoonallinen ihminen toimimaan hyvän tahdon lähettiläänä ja esikuvana suomalaisille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille", kuten asia valintaperusteissa ilmaistaan. Esikuva Kalpio tahtookin olla.

– Toivon, että saan rakennettua jonkinlaista siltaa ja yhteisymmärrystä ihmisten välillä. Se on tavoitteeni, jonka olen sanonut monesti ääneen. Että saisin edes muutaman ihmisen miettimään omia mielipiteitään ja sitä, voisiko hyväksyä ihmiset vain ihmisinä.

Julkista keskustelua seuratessaan Kalpio kertoo ajattelevansa, että ennakkoluuloinen suhtautuminen sukupuolineutraaliin avioliittolakiin ja sateenkaariväen oikeuksiin johtuu pelosta. Sen edessä hän sanoo toisinaan tuntevansa närkästystä ja vihaa. Hän lientyy kuitenkin nopeasti. Sitä paitsi samansuuntaisia näkemyksiä on myös sateenkaariyhteisössä.

– Sitä pelkoa kirkkoa tai uskonnollisuutta kohtaan tai joidenkin sanomisten nostattamaa vihaa kohtaan, sitä on paljon.

"Haluaisin, että Raamatusta irrotettujen jakeiden sijaan keskusteltaisiin enemmän lähimmäisenrakkaudesta"

Peloilla on kohtalokas vaikutus. Uskossa oleva ei uskalla kertoa olevansa homoseksuaali. Homoseksuaali ei uskalla kertoa olevansa uskossa. Kalpio haluaa näyttää, että sateenkaariväelle on tilaa myös kirkossa. Hän kertoo kuulleensa monia tarinoita siitä, kuinka moni seksuaalivähemmistöön kuuluva ei ole tuntenut niin.

– On paljon ihmisiä, jotka haluaisivat olla seurakunnan toiminnassa mukana mutta jotka tietävät, että siellä on ihmisiä, jotka eivät halua sinua mukaan sellaisena kuin olet. Nämä ovat sellaisia viestejä, että asialle täytyy tehdä jotakin.

Tekemisellä Kalpio tarkoittaa keskustelua. Erimieliset on kohdattava, oli mitä mieltä tahansa. Yhtenä muotona sille hän näkee Kirkkohallituksen loppuvuodesta 2016 julkistaman kunnioittavan keskustelun mallin. Siihen pitäisi käyttää riittävästi aikaa, ei vain muutamaa tuntia. Keskustelulla hän tarkoittaa sitä, että kohdataan ihmiset ihmisinä eikä vedota omiin ennakkoluuloihin tai yksittäisiin Raamatun jakeisiin.

– En mitenkään halua jättää Raamatun oppeja tai tekstejä pois. Raamattu on hyvä ohjekirja mutta myös aikaansa sidottu. Haluaisin, että irrotettujen jakeiden sijaan keskusteltaisiin enemmän lähimmäisenrakkaudesta ja ylipäänsä siitä, että toisia pitäisi kohdella kuin haluaisi itseään kohdeltavan.

Kalpion lähipiiri on tukenut häntä ja kannustanut osallistumaan Miss Gay Finlandiin. Se on tuonut "ihan hirvittävän paljon energiaa".

Tukeminen liittyy myös hänen päivätyöhönsä. Hän on mukana hankkeessa, jossa lasten itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja pyritään vahvistamaan. Tavoitteena on se, että he eivät kiusaisi toisiaan erilaisuuden takia. Silloin he voisivat käydä keskustelua keskenään.

– Silloin kun sinun on hyvä olla, sinun ei tarvitse alkaa sorsia ja haukkua muita. Sitten on mahdollista käydä hyvää keskustelua.

Kuva: Taavi Tihkan

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

35 kommenttia

 • Tuula Hölttä sanoo:

  Noora Kalpio :”Se on tavoitteeni, jonka olen sanonut monesti ääneen. Että saisin edes muutaman ihmisen miettimään omia mielipiteitään ja sitä, voisiko hyväksyä ihmiset vain ihmisinä.”

  Mielestäni ihmiset voi hyväksyä vain ihmisinä, isät isinä, äidit äiteinä ja lapset lapsina, mutta tätä yhteiskunta ei ole hyväksynyt, vaan lainsäädännön avulla heidät on haluttu pakottaa samanlaisiksi, jollaisia he todellakaan eivät ole.

  Yhteiskunta ja poliittisten lainsäätäjien säätämät lait eivät ole kirkko eivätkä Jumala, ja olen pahoillani, että se ei sitä ymmärrä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Hölttä: “Yhteiskunta ja poliittisten lainsäätäjien säätämät lait eivät ole kirkko eivätkä Jumala”

   Eivätkä kirkko ja Jumala ole yhteiskunnan säätämä laki, jonka mukaan tässäkin maassa on syytä elää.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Sari Roman-Lagerspetz sanoo:

  Paljon onnea ja siunausta Noora Kalpiolle!

  Toivottavasti tulevaisuudessa kirkko voisi kokonaisuudessaan olla turvallinen paikka seksuaali – ja sukupuolivähemmistöille! Tällä hetkellä se ei valitettavasti vielä ole, vaikka turvallisiakin paikkoja löytyy ( esim kirkon sateenkaarimessut- ja yhteisöt). Yhä edelleen kirkon toiminnassa voidaan kuitenkin opettaa ( esim rippikouluissa, nuorisotyössä, kirkollisten järjestöjen perhe- ja seksuaalikasvatuksessa jne, ja ihan missä tahansa kirkollisessa toiminnassa) että samaa sukupuolta olevien parisuhteet ovat syntiä ja että kristityn homoseksuaalin tulee luopua seksuaalisuutensa toteuttamisesta. Tekemistä siis riittää mutta paljon toivoa paremmasta on ilmassa!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Raamatun avioliitto on latinaksi matrimonium, ja se on alku nykyisessä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessakin näkyvälle määritelmälle perheestä yhteiskunnan perusryhmänä ja lasten hyvinvoinnin ja kasvun luonnollisena ympäristön, mitä käsitystä mielestäni on tähän asti tukenut vain kirkko.

  Kun ”perhemyytti” on lainsäädännön avulla rikottu ja naiset, seksi ja viina “vapautettu” ja lapsista tehty palkkatyön ansaintavälikappaleita, kirkot varmaan jatkossa tulevat olemaan täynnä seksuaalieettisesti pienestä pitäen oikeaoppiseksi kasvatettuja, joille meidän lapsistamme vastuun ottaneiden ”myyttisten isien ja äitien” on aika tehdä tilaa. Hyvä puoli siinä on se, että käteen jää vähän enemmän rahaa, kun kirkollisveron maksu loppuu.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Matrimonium onkin mielenkiintoinen sana, kun sitä vertaa miehiseen vastineeseen, joka on patrimonium. Edellinen viittaa suvun jatkamiseen ja jälkimmäonen suvun periytyvään varallisuuteen. Sanoissa näkyy siis antiikin roolijako. Raamatun käsitys avioliitosta taitaa olla sentään syvempi kuin se, että nainen tuottaa suvulle perillisiä ja mies omaisuutta perittäväksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Hölttä: “kirkot varmaan jatkossa tulevat olemaan täynnä seksuaalieettisesti pienestä pitäen oikeaoppiseksi kasvatettuja, joille meidän lapsistamme vastuun ottaneiden ”myyttisten isien ja äitien” on aika tehdä tilaa. ”

   Toivottavasti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Seija: “Julkisuudessa homot leimataan aivan helvetin alimpaan kastiin, mutta todellisuudessa ja käytännön tasolla varsinkin miesten välinen seksi on ihan o.k.”

   Sehän on sitten vähän niinkuin noitten paavin pyhien paimenpoikien porukoissa, tosin sillä erotuksella, että noitten pyhien miesten lemmen kohteiksi valikoituvat pääasiassa alaikäiset pojat.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jari Haukka sanoo:

   Seija R kirjoitti: “Julkisuudessa homot leimataan aivan helvetin alimpaan kastiin, mutta todellisuudessa ja käytännön tasolla varsinkin miesten välinen seksi on ihan o.k.”

   Pari pientä oikaisua ettei lukijoille synnyt väärää mielikuvaa.

   1) Kukaan kristitty ei voi tuomita tai leimata toista mihinkään. Tuomitseminen on yksi pahimmista synneistä.

   2) Haureellinen tai irstas elämä ei ole “o.k.” ortodoksisen opetuksen mukaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Haukka: “2) Haureellinen tai irstas elämä ei ole “o.k.” ortodoksisen opetuksen mukaan.”

   Katoliset paavin papit tuntuvat olevan ortodoksien kanssa siinä tapauksessa vahvasti eri linjoilla.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  Onnea ja siunausta sinulle Noora! Tosi upeaa! Teet mahtavaa työtä nuorten parissa, levität rakkauden sanomaa, jota meidät kristityt on kutsuttukin levittämään. Älä välitä ‘jeesustelijoista’ vaan kulje rohkeasti eteenpäin.

  Itse olen elänyt aikakauden, jolloin rakkauteni oli rikos. Olen niin onnellinen, että saan vielä vanhoilla päivilläni todistaa tällaisia tapahtumia. Hyvien uutisten päivän täydensi vielä Saksan parlamentin päätös hyväksyä tasa-arvoinen avioliittolaki. On ilon ja kiitoksen päivä!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Seija Rantanen,

  emme vielä ole miettineet tulevaa seurakuntaa, mutta henk.koht. pidän tällä hetkellä tärkeimpänä sitä, että se on ortodoksikirkon kaltainen yhteisö, jonka oppia puolue- tai kirkkopoliittiset virtaukset eivät sanele ja jossa pidetään arvossa Raamattua ja traditiota, jota myös papisto noudattaa, eikä raamatullinen -sanan käyttöäkään pidetä epäilyttävänä, vaikka se olisi lehti-ilmoituksessa, kuten tällä sivustolla tapahtui.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   So what? Sehän on yksinomaan sinun ja rapparipuolisosi yksityisasia. Suomessa on yhä edelleen voimassa poliittisten puolueitten säätämä uskonnonvapauslaki.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  kimmo wallentin :”So what? Sehän on yksinomaan sinun ja rapparipuolisosi yksityisasia. ”

  Ja so what. Vastasin Seija Rantasen esittämään kysymykseen – vai joko sekin on “vääräoppista” trollaamista.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Hölttä: “Vastasin Seija Rantasen esittämään kysymykseen”

   Sorry, en huomannut, että se oli vastaus Seijalle. Johtuu varmaan siitä, että et ollut ketjuttanut sitä Seijan kysymyksen alle, vaan omaksi, uudeksi kommentiksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Werner Janhonen sanoo:

  OLISI HYVÄ MUISTAA TÄRKEYSJÄRJESTYS

  1. Kristillisyyys 2. KOTI JA PERHE 3. työ

  Kenenkään Työntekijän oma työ, touhu ja persoona eivät ole niin kovin tärkeitä. Eikä työ ja touhu paikkaa sitä, jos hän elämällään on huonoksi esimerkiksi. Ihmisikä, elämän syksy ja talvi ovat pidentyneet, mutta nuoruus ja elämän kevät eivät.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Mitä tuo kristillisyys sisältää. Tarkoittaako se esikuvallista elämää vai armon pyytämistä itselle ja laupeutta lähimmäisille?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Kysy Lutherilta

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Werneri: “Kysy Lutherilta”

   Jos tarkoitat Lutherin Marttia, niin hän on edesmennyt jo 18. helmikuuta 1546, joten häneltä kysyminen alkaa olla jo pahasti myöhäistä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   …ja M. L. Kingkin on ollut sattuneesta syystä hiljaa jo vuosia. Kysyin kristillisyyden sisältöä sinulta, Werner Janhonen, koska haluaisin kuulla juuri sinun vastauksesi. Tämä on keskustelupalsta eikä rippikoulu.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Tämä on tuhansia vuosia vanha Jumalan järjestys, josta Luther opettaa. Ota selvää Lutherilta ja opeta muillekin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Miten sinä ymmärrät ‘Lutherin opettaman tuhansia vuosia vanhan järjestyksen’? Mitä kristillisyys sinun ymmärryksesi mukaan on, Werneri Janhonen? Minua todellakin kiinnostaisi se, mitä siinä pidät keskeisenä ja mitä kehällisenä piirteenä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Eikös nyt juhlita uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlaa? Että Luther ei kai ihan tuhansia vuosia vanha ole.

   Ja toisaalta: Tuhansia vuosia sitten oli jo ihmislajin keskuudessa ja eläintenkin parissa samaa sukupuolta olevien suhteita.

   Minuakin – Martin tavoin – kiinnostaisi tietää Werner, miten määrittelet uskosi ytimen?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Werner Janhonen sanoo:

  Hankkikaa itse tietoa mitä kristillisyys on. Sitä on varmasti saatavissa. Minun ei tarvitse määrittää kristinuskoa. Minä olen seurakunnassa kuulijan paikalla ja minulle riittää se mitä seurakunnassa on.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Werneri: “Hankkikaa itse tietoa mitä kristillisyys on.”

   Werneri ei nyt halua ymmärtää tai ihan oikeasti ei ymmärrä, mitä Martti ja Seija ajavat takaa.

   Katsoppas Werneri kun asia on sillä tavalla, että sitä kristillisyyttä on melkein yhtä montaa sorttia kuin on kristittyjäkin. Ja kaikkien uskovaisten kristittyjen mielestä juuri se oma käsitys kristillisyydestä on se ainoa oikea.Toisin sanoen tulkinnanvaraa ja tulkintoja piisaa pilvin pimein katolisista ja ortodokseista kaikenmaailman herätysliikkeisiin, lahkoihin ja hihhuleihin asti. Protestanttisia, reformaation vaikutuksesta katolisesta kirkosta erkaantuneita suuntauksiakin on runsain mitoin ja sitten on vielä joka ikisen kristityn ihan ikioma käsitys uskostaan ja uskonnostaan.

   Sinun omasta kristillisyyden käsityksestäsi Martii ja Seija – jos olen asian oikein ymmärtänyt – lähinnä ovat kiinnostuneita.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Kolmas jankunttaja. Minä en määrittele kristillisyyttä. Sen on tehnyt Jumala Raamatussa. Kannattaa kysyä omasta seurakunnasta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Werneri: “Sen on tehnyt Jumala Raamatussa.”

   Jaa, niinkös meinaat? Raamattu on kuitenkin vain ihmisten kirjoittama kirja ja sellaisenaan varsin tulkinnanvarainen monessakin suhteessa. Oletko varma, että juuri sinä olet ymmärtänyt Raamattusi oikein? Siitä eivät ole varmoja edes maailman tunnetuimmat eksegeetit, ei ollut edes alallaan maailmallakin arvostusta ja mainetta niittänyt, jo edesmennyt professori Heikki Räisänen. Nuo tiedemiehet ovat kuitenkin perehtyneet Raamatun kirjoituksiin alkukielellä, sinä käännösten käännösten käännöksinä ja erilaisten pakollisten tulkintojen tuloksena.

   Mitä tulee avioliittoon, niin mainostamasi Martti Lutherkin piti sitä maalliseen regimenttiin kuuluvana asiana, joka ei edes kuulunut kirkolle. Jos Lutherkin piti avioliittoa vain kehällisenä asiana, niin mistä johtuu, että homoavoiliitot horjuttavat sinun mielesi tasapainoa niin voimakkaasti?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Seurakunnassa on hyvä olla kuulijan paikalla. On kuitenkin hyvä testata kuullun ymmärtäminen niinkuin koulun kielenopetuksessa. Meillä ‘jankuttajilla’ on epäilys, että sinä, Werner Janhonen, olet ymmärtänyt kristillisyyden merkittävästi eri tavoin kuin me. Siksi pyydämme täsmennystä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Ikävää jankuttamista Martti Pentiltä. “Tämä on kai sitä mitä jankuttaminen voi pahimmillaan olla”, kuten blogisti sanoo

   Parempi arvioda uutisen tekstiä ja asiaa, kun jankuttaa jonkun toisen yhdestä sanasta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Voit kätevästi lopettaa jankuttamisen vastaamalla alkuperäiseen kysymykseeni vaikka ydellä kirjaimella. Jos esikuvallinen elämä on mielestäsi kristillisyydessä armoon turvautumista olennaisempaa, vastaa A. Jos armoon turvautuminen on mielestäsi kristillisyydessä esikuvallista elämää olennaisempaa, vastaa B. Jos molemmat ovat mielestäsi yhtä oleellisia, vastaa C. Jos et osaa sanoa, vastaa D.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouni Turtiainen sanoo:

  Noora Kalpio: “Haluaisin, että Raamatusta irrotettujen jakeiden sijaan keskusteltaisiin enemmän lähimmäisenrakkaudesta”.

  Hieno periaate. Rakkauteen kuuluu myös totuuden puhuminen. Siksi niitä yksittäisiäkään Raamatun jakeita ei voida sivuuttaa, koska ne liittyvät Häneen on, joka on Rakkaus ja Totuus.

  Ilman totuutta lähimmäiserakkaus voi olla mitä vain. Kuten Elektra-myytissä äidinmurha (http://psykoanalyysi.com/wp/?p=1195).

  Ilmoita asiaton kommentti