Mistä kirkoissa saarnataan itsenäisyyspäivänä? – Lue 69 esimerkkiä Digipostillasta

Rymättylän kirkon saarnatuolin baldakiinni 1600-luvulta

Itsenäisyyspäivä on erityinen kirkkopyhä. Läsnä ovat päivän raamatunteksti mutta myös valtiollinen itsenäisyys. Digipostillassa on vapaasti luettavana kaikkiaan 69 itsenäisyyspäivän saarnaa.

Viime vuonna Digipostillaan kerättiin itsenäisyyspäivän saarnoja erityisesti Suomen satavuotisen historian innoittamana. Myös tänä vuonna pidetyt saarnat ovat tervetulleita. Saarnojen liittäminen Digipostillaan on helppoa ja nopeaa.

Perinteisesti itsenäisyyspäivän saarnoissa on painotettu edeltävien sukupolvien uhrauksia ja sotien merkitystä. Muitakin käsittelytapoja löytyy. Maahanmuutostakin saarnoissa puhutaan.

Digipostillan itsenäisyyspäivän saarnojen erikoisuus on Bror Hannes Päivänsalon 13.11.1917, juuri ennen Suomen itsenäistymistä, pitämä valtiopäivien avajaisjumalanpalveluksen saarna. Päivänsalo saarnasi:

"Kuta pahempi on aika, sitä enemmän tulisi Suomenkin kansan sisäisesti kasvaa ja kypsyä. Kuta niukemmaksi käy ruumiillinen ravinto, sitä rikkaammaksi tulisi meidän sisällisesti kehittyä, niin ettemme sulje sydämiämme veljiltämme. Kuta tyhjemmäksi kaupat ja tehtaat tulevat tavaroista, sitä ahkerammin tulisi niiden omistajien ja kuluttajien koota ijäisiä aarteita ja kalliita helmiä."

Lue itsenäisyyspäivän saarnoja täältä.

Kaikkiaan Digipostillassa on vapaasti luettavissa yli 3 100 saarnaa.

Kuva: Olli Seppälä. Saarnatuoli Rymättylän kirkossa Naantalissa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

3 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  “Kuta pahempi on aika, sitä enemmän tulisi Suomenkin kansan sisäisesti kasvaa ja kypsyä.” B.H.Päivänsalo

  Sopii myös tähän aikaan. Nyt on paha aika maailmanlaajuisesti, vaikka Suomessa onkin vielä tyyntä myrskyn edellä. Kasvammeko me sisäsisesti? Kun seuraa K24-sivuja niin vaikutelma on päinvastinen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Maassamme itsenäisyyspuheiden peruslähtökohta pitää olla meidän kaikkien ihmisten tasa-arvoisuus. Me saamme kukin itse päättää omasta elämästämme. Me saamme kukin päättää olla osallisena demokratian merkeissä valtiollisten vaalien osallistujana siis kansamme menestyksen tukemisessa.

  Valtiollisen ja henkilökohtaisen itsenäisyyden ominaisuudessa ei ole uskonsuuntauksilla mitään asiaa. En tiedä yhtään uskonsuuntausta jossa ihmisten tasa-arvoisuus olisi realistista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Yo kuvan saarnaspöntön katossa on liekehtivä aurinko jossa on 24 sädettä eli vrk:n tunnit. Etuvaatteessa Alpha ja Omega. Hepreassa on sana SORAT joka tarkoittaa mm. aurinkovoimaa, ja sen lukuarvo on 666 ,jonka summa (6+6+6) on 18, joka vastaa heprean sanaa chaj eli elämä, jonka aurinkovoima luo ja ylläpitää. Alphan ja Omegan yhteinen kreikkalainen lukaurvo on1332 joka on 666+666. Mitä voimme päätellä tästä?

  Ilmoita asiaton kommentti