Mistä Suomen kirkoissa saarnataan itsenäisyyspäivänä? – Lue Digipostillasta

Itsenäisyyspäivä on erityinen kirkkopyhä. Läsnä ovat päivän raamatuntekstit mutta myös valtiollinen itsenäisyys. Kotimaan Digipostillassa on vapaasti luettavana yli 80 itsenäisyyspäivän saarnaa.

Toissa vuonna Digipostillaan kerättiin itsenäisyyspäivän saarnoja erityisesti Suomen satavuotisen historian innoittamana. Myös tänä vuonna pidetyt saarnat ovat tervetulleita. Saarnojen tallentaminen Digipostillaan on helppoa ja nopeaa.

Perinteisesti itsenäisyyspäivän saarnoissa on painotettu edeltävien sukupolvien uhrauksia ja sotien merkitystä. Muitakin käsittelytapoja löytyy.

Arkkipiispa Tapio Luoma puhui viime vuonna itsenäisyyspäivän ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa. Hän käsitteli vuoden 1918 perintöä, sovintoa ja viisautta.

– Viisautta tarvitaan erityisesti silloin, kun ilmapiiri kiristyy, kun ihmiset ajautuvat vastakkaisiin leireihin ja kun hyvän tulevaisuuden tavoittelemisessa ei enää pidetä kaikkia mukana. Viisaus ei tee itsestään numeroa toisin kuin se älykkyyden muoto, joka etsii puheissa ja sosiaalisen median kentillä nopeita ja helppoja irtopisteitä näppärillä sutkauksilla ja nolaavilla sivalluksilla. Viisaus katselee todellisuutta ja ristiriitoja lempeästi ja kärsivällisesti. Viisaus luottaa siihen, että vaikeudet voitetaan, Luoma sanoi saarnassaan.

Lue itsenäisyyspäivän saarnoja täältä.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.