Mitä tehdä, jos uskonto ahdistaa niin, ettei voi osallistua kirkkohäihin? – Kirkon edustajat vastaavat

Helsingin Sanomien Usko siskoa -palstalla (27.1.) oli kysymys, joka liittyi kirkolliseen tapakulttuuriin.

Nimimerkki ”Uskonnoton sukulainen” kysyi, onko epäkohteliasta olla osallistumasta kirkolliseen vihkimiseen, jos kokee uskonnolliset menot ahdistavina. Kysyjä vetosi omaan maailmankuvansa, jota luonnehti luonnontieteelliseksi. Hän myös sanoi, että osallistuisi mielellään hääjuhlaan vihkimisen jälkeen, mutta kirkko ”saarnoineen, uskontunnustuksineen ja muine riitteineen on hyvin ahdistava kokemus”.

Sisko vastasi, että häävieraiden pulmatilanteisiin löytyy perusviisaus, jonka mukaan tärkeintä on hääparin onni, kaikki muut ovat sivuroolissa. Kutsu on käynyt, ja kutsun vastaanottajan on löydettävä oma tapansa toimia. Siskon suositus oli, että kiittää kutsusta ja ilmoittaa, että ehtii vasta hääjuhlaan.

”Uskonnollista elementtejä ei voi suodattaa pois”

Kotimaa24 kysyi kirkon kouluttajalta ja asiantuntijalta, kuinka he vastaisivat uskonnosta ahdistuvalle häävieraalle.

– Häät on herkkä asia, ja siinä tunteet ovat vahvasti pinnassa. Pitäisin siis vihkiparin näkökulmaa ensisijaisena, tämä periaate lienee myös sisään kirjoitettu kaikkiin käytöksen kultaisiin oppaisiin. Muuten tietysti häävieraan on hyvä olla rehellinen itselleen, sanoo Kirkon koulutuskeskuksen kouluttaja Juhani Holma.

– Kysymys on sillä tavoin tuttu, että kirkollisiin tilaisuuksiin liittyy joitain asioita, jotka ihmiset usein kokevat ahdistavina, kuten puhe synnistä. Kirkossa järjestettävät tilaisuudet ovat luonteeltaan uskonnollisia, eikä uskonnollista elementtejä voi suodattaa pois. Mutta tilaisuudet ovat muutakin. Ne ovat myös sosiaalisia tilanteita, pohtii Kirkkohallituksen jumalanpalveluksen ja hengellisen elämän asiantuntija Terhi Paananen.

– Jos on taipumusta ahdistua uskonnollisesta puheesta, joutuu häävieras punnitsemaan osallistumisen ja osallistumattomuuden eli joko itselle tai hääparille mahdollisesti koituvan mielipahan välillä, Paananen sanoo.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliHelsinkiin viisi uutta muistokiveä natsi-Saksaan luovutetuille juutalaisille – ennestään kiviä on kolme
Seuraava artikkeli20 ihmistä kuoli katoliseen kirkkoon tehdyssä pommi-iskussa Filippiineillä

Ei näytettäviä viestejä