Munib Younan Windhoekissa: Brexit on viesti itsekeskeisyyden kierteen vahvistumisesta maailmassa

10 May 2017, Windhoek, Namibia: Lutheran World Federation president, Bishop Munib Younan from the Evangelical Lutheran Church in Jordan and the Holy Land, gives the president's address at the opening plenary of the Twelfth Assembly of the Lutheran World Federation. 

The Twelfth Assembly of the Lutheran World Federation, gathers in Windhoek, Namibia, on 10-16 May 2017, under the theme "Liberated by God's Grace", bringing together some 800 delegates and participants from 145 member churches in 98 countries. Photo by LWF/Albin Hillert.

Luterilaisen maailmanliiton (LML) Windhoekin-yleiskokouksen avajaisissa keskiviikkona puhunut järjestön väistyvä puheenjohtaja Munib Younan muistutti puheessaan ekumenian ja uskontojen välisen kehityksen hyvistä saavutuksista.

Ekumeeninen lähentyminen katoliseen kirkkoon on Malmön viimesyksyisten tapahtumien jälkeen tosiasia.

– Keskustelin Malmössä paavi Franciscuksen kanssa, ja hänen mielestään kirkon rooli on olla profeetallinen ääni ja antaa maailmalle moraalista johtajuutta. Niinpä kehotan teitä luterilaisten kirkkojen johtajina pitämään roolinanne myös profeetallisina johtajina omissa maissanne.

Toisaalta Younan varoitti myös uuden maailmansodan uhasta Korean niemimaalla tai Syyriassa ja arvioi minkä tahansa uskonnollisen tradition vääränlaisten tulkintojen voivan johtaa ääriajatteluun. Tämä koskee hänen mukaansa niin juutalaisuutta, kristinuskoa, islamia, hindulaisuutta kuin buddhalaisuuttakin.

Erityisen painokkaasti Jordanian ja Pyhän maan luterilaisen kirkon piispana pitkän uran tehnyt Younan kosketteli maailman kristittyjen ja muslimien suhteita. Lähi-idän kristityt ovat kärsineet väkivaltaisuuksista ja heidän asemansa islamilaisessa maailmassa on nyt keskeinen asia.

Younan totesi tapaamiensa muslimijohtajien ymmärtäneen, että moskeijoissa kristityistä käytetyn kielen on muututtava.

– Jerusalemin suurmufti sanoi, että moskeijoiden saarnoissa tulisi korostaa kaikkien kansalaisten samanarvoisuutta, ei ainoastaan samaan uskontokuntaan kuuluvien yhdenvertaisuutta.

Younan kertoi muistuttaneensa muslimijohtajia siitä, että kansalaisten on oltava yhdenvertaisia. Hän kehotti muslimeja olemaan käyttämättä perinteistä ilmausta dhimmi, joka viittaa muslimikansalaisten alapuolella oleviin kristittyihin tai juutalaisiin vähemmistöihin.

Younan viittasi puheessaan myös keisarillisen Saksan vuosina 1904 ja 1905 Namibiassa toteuttamaan raakaan kansanmurhaan, jossa siirtomaa-armeijan joukot surmasivat kymmeniätuhansia herero-, nama-, damara- ja san/khoisan-kansoihin kuuluvaa silloisen Saksan Lounais-Afrikan asukasta.

Saksan yhdistynyt protestanttinen kirkko EKD on pyytänyt tekoa saksalaisten puolesta anteeksi, mitä Younan piti Saksan ja Namibian kansojen historiallisen sovituksen tien puolivälinä.

Windhoekin-yleiskokouksen teema on Jumalan armon vapauttamana. Vapauden ja vapautumisen tematiikka oli Younanin puheessa keskeinen. Hän viittasi useita kertoja siihen, että Namibian kansan vapaustaistelu on ollut hänelle palestiinalaisena nuoresta asti esikuvana sitä, että myös palestiinalaiset voisivat vapautua.

Vaikka kirkkojen piirissä korostetaan rauhaa ja kaikkien kansojen ja ihmisten riippuvaisuutta toisistaan, lisääntyy Younanin mukaan maailmassa tällä hetkellä itsekeskeisyys ja oman edun korostaminen.

– Etnonationalistisen politiikan ja halvan populismin maailmanlaajuinen nousu vain vahvistavat ihmiselle luonteenomaista ajattelua, jonka mukaan on tärkeämpää ajatella omia ja kansallisia intressejä ensin, ennen globaaleja kysymyksiä. Ranska ensin! Alankomaat ensin! Yhdysvallat ensin! Ja Brexit taas viestittää, että on parempi olla erillään toisista kuin toisen kanssa.

Kotimaan artikkelitoimittaja Jussi Rytkönen raportoi LML:n yleiskokouksesta Namibian Windhoekista.

Kuva: Albin Hillert / Luterilainen maailmanliitto

Lue myös:

Venäläinen naispappi LML:n kokouksen saarnassa: "Elämä ilman Jumalaa on pahempaa kuin karkotus tai vaino"

Arkkipiispa Mäkinen luterilaisten Windhoekin-kokouksesta: "Meillä on sieltä paljon opittavaa"

1 kommentti

  • Seppo Särkiniemi sanoo:

    Eikö teologiasta enää löydy keskustelunaiheita, kun piispat politikoivat?

    Ilmoita asiaton kommentti