Murhatun arkkipiispan luut palasivat kotiin

Englannin Canterburyn arkkipiispana vuonna 1170 murhatun Thomas Becketin reliikit on palautettu Unkarista Canterburyyn. Tulevana lauantaina vietettävässä juhlassa ne haudataan Canterburyn katedraalissa arkkipiispan alkuperäiseen hautaan.

Asiasta kertoo
Anglican News
.

Vuosina 1162–1170 Canterburyn arkkipiispana palvellut Becket riitautui kuningas Henrik II:n kanssa ja vietti suuren osan arkkipiispuuskaudestaan maanpaossa Ranskassa. Paavi Aleksanteri III:n myötävaikutuksella Becket palasi saarivaltakuntaan vuonna 1170, mutta saman vuoden joulukuussa neljä ritaria surmasi hänet Canterburyn katedraalissa. Ritarit uskoivat noudattavansa kuninkaan toivetta päästä Becketistä eroon.

Becketin haudasta muodostui keskiajalla pyhiinvaelluspaikka. Osa hänen luistaan päätyi muualle ja pieni osa kulkeutui aikanaan Unkarin Esztergomin katedraaliin.

Hauta Canterburyssa tuhottiin Englannin reformaation yhteydessä.

Becketin reliikit ovat kiertäneet Englannissa ennen lopullista sijoittamistaan Canterburyyn. Juhlallisuuksissa on ollut mukana myös Unkarin valtion ja katolisen kirkon korkeita edustajia.

Thomas Becketin elämää on käsitelty paljon kaunokirjallisuudessa. Tunnetuin on T.S. Eliotin vuonna 1935 kirjoittama näytelmä Murha katedraalissa.

Kuva: Wikimedia. Arkkipiispa Thomas Becket lasimaalauksessa.

Edellinen artikkeliMalmin kirkkoherranvaalin oikaisuvaatimukset hylätty
Seuraava artikkeliKolehtivetoomukselle tehtiin suokonautiot Ruotsissa

Ei näytettäviä viestejä