Muslimit hakevat jälleen hautausmaata Helsingistä

islam_hautoja420

Suomen islamilainen neuvosto (SINE) hakee Helsingin kaupungilta jälleen hautausmaata. Viimeisin hakemus on toimitettu hiljattain Helsingin kiinteistövirastolle. SINEn tiedottajan Pia Jardin mukaan hautausmaata on haettu vuodesta 2008 lähtien monesta Uudenmaan kunnasta.

- Olemme lähteneet siitä, että jos jossakin olisi valmiina hautausmaaksi kaavoitettuja tai helposti kaavoitettavissa olevia alueita. Sellaisia ei ole tullut vastaan yhdestäkään kunnasta, Jardi sanoo.

Helsingin kaupungin kiinteistöviraston projektipäällikkö Peter Haaparinne vahvistaa hakemuksen tulleen perille. Haaparinteen mukaan hautausmaata on hakenut moni muukin uskonnollinen yhdyskunta eikä hautausmaiksi soveltuvia alueita ole paljoa saatavilla.

- Asia on tärkeä monelle ihmiselle, ja siihen on äärimmäisen vaikea löytää kaikkia tyydyttävä ratkaisu. Helsinki on tiukkaan ruudutettu, maa on kallista ja sitä on huonosti saatavilla. Kukaan uskontokunnista ei ole ollut halukas maksamaan hautausmaasta, Haaparinne sanoo.

Jardin mukaan SINE haluaisi Helsinkiin kaikkia Suomen muslimeja palvelevan hautausmaan.

- Meillä on useita tapauksia, ettei muiden paikkakuntien vainajille löydy hautausmaata. Tähän on yritetty saada aina väliaikaisia ratkaisuja ja esimerkiksi haudattu toiseen kuntaan poikkeusluvalla. Omaisille se on rankkaa, kun he joutuvat ihmettelemään surun keskellä myös sitä mihin vainajan saa haudata, Jardi sanoo.

Suomen tataariyhteisöllä on Helsingissä oma hautausmaansa. Lisäksi muun muassa Helsingin Honkanummen hautausmaalta on erotettu islamilaisille oma korttelinsa.

Haaparinteen mukaan kaikki hakemukset katsotaan syksyllä läpi, ja asiaan yritetään miettiä kokonaisratkaisua. Mahdollinen päätös etenee sen jälkeen poliitikkojen ratkaistavaksi.