Muslimit saapuivat sankoin joukoin kirkkoon Kauhavalla

Kauhavan katukuvaan on saapunut noin 350 turvapaikanhakijaa, joista valtaosa on muslimeja. He ovat jo muutaman kerran kansoittaneet Kauhavan kirkon runsaslukuisesti.

Ensimmäisen kerran uusia kasvoja ilmestyi kirkkoon lokakuun loppupuolella Pekka Simojoen laulujen pohjalta tehtyyn ylistysmessuun. Tiedon tapahtumasta turvapaikanhakijat saivat vastaanottokeskukseen toimitetuista arabian kielelle käännetyistä ilmoituksista. Seurakunnassa toivottiin, että ainakin muutamia turvapaikanhakijoita innostuisi paikalle, ja kolme seurakunnan vapaaehtoista lähti autoilla noutamaan halukkaita kirkkoon.

– Pian kävi ilmi, että autoja tarvitaan paljon lisää. He soittivat minulle, ja kerroin jo kirkkoon saapuneille tilanteesta. Sen jälkeen moni vapaaehtoinen päätti noutaa ihmisiä paikalle, kertoo Kauhavan seurakunnan pappi Risto Mäki.

Mäki yllättyi suuresti, kun paikalle saapui lopulta noin 120 turvapaikanhakijaa.

– Se oli todella puhutteleva ja koskettava hetki. Tuntui hyvältä, että noin paljon muslimeja halusi tulla tutustumaan kirkolliseen tilaisuuteen.

Osa turvapaikanhakijoista sai tilaisuudessa siunauksen. Turvapaikanhakijoita saapui myös viikkoa myöhemmin järjestettyyn perhejumalanpalvelukseen.

– Paikalle tuli vastaanottokeskuksesta satakunta henkeä. He eivät toki ymmärtäneet kaikkea kielimuurin takia, mutta oli todella hienoa nähdä heidän tulleen silti kirkkoon. PowerPoint-esitykseen oli myös koottu arabiaksi raamatuntekstejä sekä rukouksia. Lisäksi mukana oli kuvia lapsia varten.

Kulttuuriin ja tapoihin liittyvät erot näkyivät jossain määrin jumalanpalveluksen yhteydessä. Se myös häiritsi osaa seurakuntalaisista.

– Jotkut olivat hieman närkästyneitä siitä, että osa turvapaikanhakijoista tutki puhelintaan jumalanpalveluksen aikana. Oli myös havaittavissa, että uskontunnustuksen aikana muutamat turvapaikanhakijat eivät halunneet nousta ylös, eivätkä olisi halunneet maamiestensäkään tekevän niin, Mäki toteaa.

Mäki uskoo turvapaikanhakijoilla olevan erilaisia motiiveja kirkkoon saapumisen suhteen.

– Osa on tullut kiinnostuksen vuoksi ja osa taas saadakseen päiväänsä toimintaa. Mukana saattaa olla myös henkilöitä, jotka ovat mukana sen vuoksi, että he saisivat oleskeluluvan helpommin. Olen kuitenkin myös kohdannut ihmisiä, joilla on aito halu oppia kristinuskoa ja sen sisältöä.

Mäen mielestä seurakunnan kuuluu kohdella kaikkia ihmisiä samanarvoisesti.

– Haluamme olla niin seurakuntalaisten kuin turvapaikanhakijoidenkin tukena. Emme voi erotella ihmisiä tai miettiä, mikä on kenenkin motiivi. Kaikki ovat samanarvoisia ja ansaitsevat samanlaisen rakkaudellisen kohtelun.

Lue aiheesta lisää kaikille avoimesta jutusta
Kotimaa Prosta
.

Kuva: Tomi Olli. Kauhavan vastaanottokeskuksen koulussa opiskellaan viitenä päivänä viikossa. Kuvassa lapsia liikuntatunnilla.

Lue myös:

Piispa: Lähetyskäsky voimassa myös maahanmuuttajia kohdatessa

Piispa Kalevassa: Kirkko ei käännytä maahanmuuttajia

Edellinen artikkeliTeemu Laajasalo on Vuoden pappi 2015
Seuraava artikkeliJalkapallon MM-kisat vauhdittivat raamattujakelun ennätykseen

Ei näytettäviä viestejä