Mysteerikuva: Mitä luovutetaan ja kenelle? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

mysteerikuva

Kotimaalla on menossa 114. vuosikerta. Lehden valokuva-arkistossa on monta laatikollista vanhoja kuvia, joissa ei ole kunnollista tietoa siitä, milloin ja mistä tilanteesta kuva on otettu.

Mysteerikuva-sarjassa Kotimaa24 julkaisee kuvia arkistosta. Kuvat kertovat niin Kotimaan, kirkon kuin Suomenkin menneistä vuosikymmenistä.

Tämänviikkoisessa valokuvassa ollaan arvatenkin lähetystönä jonkun johtajan tai päättäjän luona. Mistä tilanteesta on kyse? Missä kuva on otettu ja milloin? Tunnistatko kuvassa olevia henkilöitä?

Nähdäksesi paremmin klikkaa kuvaa suuremmaksi. Jos sinulla on tietoa kuvasta, kerro se viestillä osoitteeseen: kotimaa24@kotimaa.fi

Tekstejä saatetaan käyttää osana seuraavia mysteerikuvajuttuja, joissa käsitellään kuvien taustoja.

Edellisen kuvan ratkaisu

Edellisessä mysteerikuvassa (26.4.) oli meneillään vihkimys. Moni vastaajista – kuten Maria Pulli, Päivi Thitz ja Seppo Karppinen – tunnisti, että kyse on Pieksämäen maaseurakunnan kirkosta ja diakonivihkimyksestä. Joku toisin epäili virheellisesti, että kyse olisi lehtorivihkimyksestä 1987 Tampereella.

Martti Pentti tunnisti, että kuvassa näkyvä taulu "taitaa olla Valentin Betgen maalaama Pieksämäen vanhan kirkon alttarikuva".

Pieksämäen maaseurakunnan kirkkoherrana vuosina 1984–2006 ollut Jouko Kotisalo kirjoitti:

"Paikka on Pieksämäen maaseurakunnan kirkko (nykyään Pieksämäen vanha kirkko). Alttarin takana on kuvassa vasemmalta Sisälähetysseuran toiminnanjohtaja rovasti Heikki Arantola, Kuopion piispa Paavo Kortekangas ja Sisälähetysseuran oppilaitosten johtaja, pastori Esa Lipasti. Kaiteen ulkopuolella on oikealla Diakonia- ja kasvattajaopiston opettaja, diakoni Matti Salmi. Vasemmanpuoleista henkilöä en tunnista.

Pieksämäen maaseurakunnan kirkossa järjestettiin vuosittain monia valmistumisjuhlia, joiden yhteydessä oli diakonissojen ja diakonien kirkon diakonian virkaan vihkimisiä sekä nuorisotyönohjaajien ja sosiaalikasvattajien työhön siunaamisia. Tämän tilaisuuden ajankohta on vuosien 1976–1981 välillä, koska Lipasti tuli työhönsä Pieksämäelle 1976 ja Kortekangas oli piispana Kuopiossa vuoteen 1981."

Kuvan takana on useita päivämääriä eli kuva on julkaistu vuosien mittaan monta kertaa. Varhaisin päivämäärä on vuodelta 1978.

Kuva: Kotimaan kuva-arkisto / Jukka Granström

Lue myös:

Mysteerikuva: Ketkä vihitään, missä ja milloin? – Katso edellisen kuvan ratkaisu

Mysteerikuva: Outo kolmen kuvan kollaasi – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Mysteerikuva: Papit penkissä? – Katso myös edellisen ryhmäkuvan ratkaisu

Mysteerikuva: Millä kassalla miehet ovat? – Katso myös ratkaisu kahden naisen arvoitukseen

Mysteerikuva: Ketkä kaksi naista? – Katso myös ratkaisu hattupäisen miehen arvoitukseen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.