”Naispiispa vaikutti molempiin toiveisiini vaihtaa hiippakuntaa”

Timo Junkkaala kuvattuna kotipihallaan Helsingissä 1.7.2019
Timo Junkkaala otettiin viime kuussa Helsingin hiippakunnan papistoon. Hän oli Espoon hiippakunnan pappi vuosina 2011–2019. Sitä ennen Junkkaala kuului Helsingin piispan kaitsentaan.

1 Edustat perinteistä virkakantaa. Liittyvätkö hiippakunnan vaihdot siihen, että Irja Askola aloitti Helsingin piispana syksyllä 2010 ja Kaisamari Hintikka Espoon piispana tänä vuonna?

– Liittyvät osittain. Papin hiippakunta määräytyy joko asuinpaikan tai työpaikan perusteella. Siirtymisiini ovat vaikuttaneet toisaalta työ- ja asuinpaikkoihini liittyvät asiat, toisaalta se, että nainen ei vakaumukseni mukaan voi olla piispa.

2 Missä olet asunut ja työskennellyt?

– Olen asunut aina Helsingissä. Ennen eläkkeelle jäämistäni työskentelin Suomen Raamattuopiston Säätiön toiminnanjohtajana Kauniaisissa. Tuolloin asioin työni kautta Espoon hiippakunnan kanssa. Nyt olen eläkkeellä ja lisäksi Helsingin seurakuntien luottamushenkilö. Ei olisi johdonmukaista olla Espoon pappi.

3 Miksi naisten tulo piispoiksi vaikutti ratkaisuusi?

– Olen ymmärtänyt, ettei Raamatussa ja luterilaisessa tunnustuksessa ole tukea naispappeudelle tai -piispuudelle. Ekumeenisen yhteyden kannalta naispiispuus on vielä ongelmallisempi asia kuin naispappeus.

4 Miten tuomiokapitulit ovat suhtautuneet toiveisiisi?

– Olen molemmilla kerroilla kertonut kapituleille myös naispiispoihin liittyvän syyn. Mielestäni se on ollut rehellistä. Aikanaan kävimme aloitteestani keskustelun Irja Askolan kanssa. Nyt keskusteluja ei ole käyty.

5 Tiedätkö muita vastaavalla tavalla toimineita?

– En tiedä, ovatko muut tehneet näin. En ole paljon keskustellut asiasta, eikä tämä mikään kansanliike ole. Raamattuopistolla kollegani tiesivät asiasta. Jotkut sanoivat, että eivät aio toimia samoin. En ole halunnut provosoida mitään, puhumattakaan, että kannustaisin muita tekemään samoin.

Teologian tohtori, dosentti ja pastori