Naisteologien puheenjohtaja pöyristynyt Mari Leppäsen kohtelusta

JuntumaaSoili205Soili Juntumaa kertoo ensimmäisen vanhoillislestadiolaisen naispapin vihkimisen olleen hänestä upea asia. Hän pitää käsittämättömänä Jumalan valtuuksien ottamisena, jos Leppänen erotetaan pappisvihkimyksensä myötä "Jumalan valtakunnasta".

- On upea asia, että Mari on rohkeasti kulkenut tien pappeuteen. Kuten Mari itsekin on sanonut, niin kukaan ei voi tulla kutsutun ja kutsujan eli Jumalan väliin. Minusta on pöyristyttävää, jos joku voidaan tällä perusteella erottaa "Jumalan valtakunnasta".

Juntumaa uskoo asian olevan esillä muutaman viikon kuluttua Naisteologit ry:n neuvottelupäivillä Turussa. Tapahtuma alkaa tuolloin arkkipiispan toimittamalla viikkomessulla Tuomiokirkossa, sattumalta samassa paikassa missä Leppänen sai pappisvihkimyksensä.

Naisteologien puheenjohtaja kertoo uskovansa Leppäsen tavoin, että vanhoillislestadiolaisen liikkeen on positiivisessa muutoksessa naispappeuden suhteen.

- Elän toivossa, vaikka tässä on kovia vääntöjä kun näyttää, että panoksena on ajoittain taivas ja helvetti.

Juntumaa sanoo lähtökohtaisesti ymmärtävänsä virkakysymyksestä toisin ajattelevia, mutta myötätunnolla on rajansa.

- Ymmärrän, että virkakysymyksessä voi olla eri kantoja, mutta kun asiasta tehdään pelastuskysymys, niin raja ylittyy.

Virkakysymyksen rajapyykkejä kolisteltiin myös hiljattain toisessa tapauksessa kun yhteistyöstä naispappien kanssa kieltäytyvä Vesa Ollilainen sai pappisvihkimyksen Kansanlähetyksen palvelukseen. Ollilaisen mukaan hän oli tehnyt kielteisen kantansa tiettäväksi kapitulissa ennen vihkimystään, kapitulin mukaan ei. Juntumaa toteaa olevansa pettynyt piispojen julkiseen toimintaan näissä asioissa.

- En tahdo lähteä suuresti moittimaan, mutta toivoisin, että piispojen pasuunasta lähtisi tässä asiassa selkeä viesti.

Lue myös: Jakamaton rakkaus edellytys vanhoillislestadiolaisten vastuutehtäville

Ensimmäiselle naispapille isot seuraukset vihkimyksestä

Mari Leppästä haastatellaan tänään Ylellä kello 21 alkavassa Ajankohtaisessa Kakkosessa.